SOȚI   /   PĂRINȚI 

Autocontrolul fertilității pe cale naturală
Dr. Florin Ardelean

achizitionare: 18.03.2003; sursa: Centrul Buna Vestire

CuprinsDeterminarea perioadei fertile în dublu control, temperatură-mucus
Planificarea PFN

Siguranța metodei

În situația în care semnele fertilității sunt apreciate și evaluate corect, iar perioada fertilă este respectată cu strictețe, femeile care practică metoda simptotermală descrisă anterior se pot aștepta la un coeficient de siguranță de 98-99,5%.

Dacă motivația folosirii PFN este scăzută, nu se respectă pe deplin perioada fertilă și nu se interpretează corect semnele de fertilitate, coeficientul de siguranță al metodei poate scădea spre 95-90% sau chiar mai mult.

Respectarea perioadei fertile

Lungimea perioadei fertile variază de la o metodă la alta, de modalitatea de calcul folosită în stabilirea ei. Statisticile ne comunică o medie de 11,8 zile fertile pentru metoda simptotermală, 9,6 zile pentru metoda Billings, 12,9 zile pentru metoda Doering a temperaturii bazale și 16-18 zile prin metoda calendarului Knaus-Ogino.

Dacă dorim să folosim metoda simtotermală în deplină siguranță, perioada fertilă stabiluită în dublu control trebuie respectată cu strictețe.

Unor cupluri le este dificil să evite contactul sexual mai multe zile consecutiv. Psihologii recomandă mișcare, activități sportive, mici plimbări sau excursii, prelungirea activităților cotidiene, programe culturale, vizite la prieteni, descoperirea de noi forme de tandrețe, mergând chiar până la a dormi separat (unde se poate).

Este adevărat (deși nu toate statisticile sunt de aceeași părere) că perioada din jurul ovulației este și cea cu atracție senzuală mai crescută. Acesta este un motiv pentru care soții trebuie să își dezvolte un întreg arsenal de tandrețe, de respect, să realizeze o bună cooperare și comunicare între ei, astfel ca să poată transfera libidoul (atracția sexuală) din perioada fertilă în cea infertilă.

În unele cazuri cuplurile folosesc în timpul perioadei fertile prezervativul, actul sexual întrerupt sau un alt mijloc contraceptiv local. Această practică anulează de fapt semnificația abstinenței periodice ciclice pe care o propune metoda naturală.

Pe de altă parte, contraceptivele sunt nesigure, iar nesiguranța lor derivă din folosirea lor în perioada fertilă, iar noi nu recomandăm această variantă de planificare familială.

PFN trebuie învățat

Este adevărat că metodele naturale de autoobservare se învață în timp și necesită un exercițiu mai îndelungat, precum și o îndrumare competentă de mai lungă durată, O instruire bună, sfatul competent și un minim de răbdare pot conduce la recunoașterea corectă a semnelor și la stabilirea cu precizie a perioadei fertile.

Pe de altă parte, consecințele scăpării din observație a unei zile sunt total diferite între practicantele PFN și, spre exemplu, utilizatoarele de contraceptive hormonale.

Pilulele se cer luate zilnic și fără întrerupere la ceeași oră, ceea ce obosește femeia, existând riscul de a uita una din prizele zilnice și șanse mari de a rămâne însărcinată. Pe când omisia unei zile de autoobservație duce, în cel mai rău caz, la prelungirea cu o zi în tabel, a perioadei fertile.

Ca să nu mai adăugăm că femeile atente nu au nevoie decât de câteva zile de autoobservație în decursul unui ciclu menstrual, ceea ce este mult mai comod decât folosirea continuă a anticoncepționalelor.

Care sunt motivațiile pentru practica PFN?

1. Motivația spirituală

Respectarea perioadei fertile presupune adâncirea comunicării între soți. Aceasta duce la armonizarea relațiilor dintre ei.

Soții practicanți de PFN comunică mai bine, se înțeleg mai bine și au o deschidere mai largă față de ceilalți. Ei trec mai ușor peste greutățile vieții, acceptă și privesc cu bucurie apariția unui copil pe care alții l-ar considera "nedorit".

Metodele de autoobservare sunt singurele metode de reglementare a fertilității pe care practica creștină le acceptă. Explicația pleacă de la finalitatea spirituală a omului și de la tripla semnificație a vieții conjugale: iubirea conjugală, intimă, ca expresie a dăruirii reciproce, satisfacerea plăcerii senzuale și fecunditatea potențială a oricărui act sexual. Contraceptivele blochează fecunditatea și se limitează la plăcerea instinctuală în defavoarea actului de dăruire.

De aceea, folosirea metodei simptotermale, ca și a celorlalte metode naturale, nu aduce cu sine vreo senzație de frustrare spirituală și nu este străină firii umane.

2. Motivația medicală și ecologică

Metodele naturale sunt lipsite de efectele secundare adverse ale contraceptivelor sau de efectele dereglatoare ale practicării constante ale actului sexual întrerupt. Autoobservarea semnelor fertilității nu deranjează normalul organismului femeii. Nu sunt necesare pregătiri anterioare pentru actul sexual.

Metoda simptotermală poate fi practicată de toate femeile, indiferent de vârstă. Metoda nu are limitări, așa cum au contraceptivele. Asemenea situații, când contraceptivele sunt contraindicate, conduc cu ușurință la practicarea PFN-ului.

Practicarea metodelor naturale cere constanță și fidelitate, evitând contactele sexuale întâmplătoare. Pentru aceasta PFN este mijlocul cel mai sigur de prevenire a transmiterii pe care sexuală a bolilor venerice (mai ales a sidei).

3. Motivația economică

Practicarea PFN are un cost minor. Procurarea unui termometru este unica cerință. Contraceptivele costă, iar tratamentul bolilor secundare adverse care pot apărea la întrebuințarea pilului, steriletului sau spermicidelor, este uneori mult mai scump plătit decât și-a dorit vreodată femeia respectivă.

Pentru sfaturi competente sau pentru o instruire individualizată vă stăm la dispoziție la adresa:

Centrul pentru Viață și Familie "Bunavestire"
aleea Râmnicu Sărat nr. 3-5, București 74542
tel: 021-6739440

 


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire