SFÂNTA TREIME 

Isus Cristos
pr. Eugen Popa

achizitionare: 14.01.2003; sursa: Casa de Editură Viața Creștină

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PLINIREA VREMII

"Când a sosit plinirea vremii, a trimis Dumnezeu pe Fiul său cel născut din femeie... ca să primim moștenirea fiiască" (Gal 4, 4-5).

Această "plinire a vremii" era nevoia unei mântuiri pe care lumea, stăpânită de corupție, senzualitate și necredință, o aștepta. Evreii și păgânii suspinau după timpuri mai bune. Așteptarea generală era notată de mulți scriitori păgâni. Sibilla anunță venirea unui copil ceresc care să aducă o epocă de aur: "Magnus ab integro saeculorum nascitur ordo... Iam nova progenies caelo dimittitur alto" (Virgil, Eclog. 4-10; 13, 14).

Mântuirea din starea de decădere în care se găsea păgânismul trebuia să vină din Orient. Aici așteptarea avea un caracter mai precis. Profeții evrei - în cărți care sigur existau în secolul al III-lea înaintea lui Cristos când au fost traduse în limba greacă (Septuaginta) - vorbeau clar de o împărăție viitoare care va începe de la Ierusalim și se va întinde în toată lumea, aducând iertarea păcatelor, și de un rege, care se va naște din casa lui David, în Viflaim (Mi 5, 1), dintr-o mamă fecioară (Is 7, 14), având un precursor (Ml 3, 11).

Aceste idei cuprinse în Vechiul Testament constituie mesianismul iudaic, iar regele care va conduce pe Israil la Dumnezeu se numește Mesia. Acest mesianism este original și nu depinde de mesianismul persan sau babilonez, egiptean, grec sau roman, cu care are asemănări (dorința unei izbăviri), căci natura omului din toate timpurile și din toate locurile este în esență aceeași, dar prin monoteismul și prin caracterul său supranatural, religia Vechiului Testament întrece toate celelalte religii anterioare creștinismului. Mesianismul iudaic conține o promisiune din partea lui Dumnezeu, promisiune împlinită, adică un fapt prezis și realizat.

În profețiile Vechiului Testament găsim descrise și atributele Mesiei, precum și detalii în legătură cu sfârșitul vieții lui: va fi osândit, zbiciuit și scuipat, adăpat cu fiere și oțet, răstignit. (cf. Za 11, 12; Ps 21, 8, 20; 21, 1; Za 12, 10, etc.).
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire