SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Edmond (841-870)
20 noiembrie (calendarul latin)

În anul 862, nobilii și clerul din estul Angliei au ales și au încoronat ca rege, la Norfolk, pe tânărul Edmond. A avut o domnie nefericită, deoarece a trebuit să țină piept invaziilor din partea normanzilor; iar în 870 a fost capturat și decapitat de către wikingi. Avea 29 de ani.

Peste o sută de ani, călugărul benedictin Abdon, cercetând documentele și amintirile în legătură cu nefericitul rege, a redactat o viață amplă, un fel de "Passio", Pătimirile regelui martir. În ea se spune că wikingii i-au cerut lui Edmond să recunoscă stăpânirea lor, dar acesta, îndemnat de dragostea față de țară și față de credința creștină, a refuzat; atunci l-au legat de un arbore, l-au străpuns cu săgețile lor și la urmă i-au tăiat capul, pe care apoi l-au aruncat împreună cu trupul într-o groapă din adâncul pădurii. Creștinii, voind să-i facă o înmormântare solemnă, au organizat echipe care să caute prețioasele relicve; după îndelungi cercetări zadarnice, într-un anumit loc au auzit un glas care striga: "Here, here, here!" "Aici, aici, aici!"; îndreptându-se în direcția glasului au descoperit capul regelui lor, păzit de un lup enorm ca să nu fie mâncat de animale. Încă de atunci, Edmond a fost cinstit ca un sfânt martir și Biserica a confirmat sentința dată de entuziasmul și recunoștința poporului creștin.

* * *

Prenumele Edmond în vechime a avut forma Eadmund, fiind format din cuvintele anglo-saxone ead = bogăție și mund = apărare; împreună, au înțelesul de: "Cel care apără averea, bunurile pământului". Cu timpul, cuvântul Eadmund a luat forma Edmund, în Anglia, și Edmond, în Franța. Ulterior și englezii au adoptat forma Edmond. Numele de "Cel care apără averea" a fost confirmat de Sfântul rege Edmond prin moartea sa glorioasă pentru credință și pentru pământul țării.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire