SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Gertruda (1256-1302)
16 noiembrie (calendarul latin)

Sfânta Gertruda, supranumită "cea Mare", pentru a se deosebi dintre mai multe sfinte care poartă acest nume, s-a născut în anul 1256 la Eisleben în Turingia. La vârsta de cinci ani a fost încredințată de către părinți mănăstirii cisterciene de la Helfta. Aici, Gertruda și-a format o cultură solidă în domeniul științelor umaniste și în teologie, dovedind că și femeile sunt în măsură să ajungă la o treaptă înaltă de cunoaștere și să pătrundă tainele cunoașterii științifice și teologice. Era considerată o stea a veacului și ea însăși visa la gloria titlurilor supreme în marile universități. Dar la vârsta de 25 de ani a avut o viziune care i-a schimbat direcția vieții. După cum va mărturisi chiar ea, Isus Cristos i s-a arătat și a dojenit-o pentru preocuparea ei excesivă pentru studiu, arătându-i că nu știinta în sine este valoroasă, ci transformările pe care le produce în sufletul și în viața oamenilor.

Din acel moment, Gertruda s-a transformat într-o făptură dăruită cu totul contemplării și trăirii misterelor divine. S-a adâncit în devoțiune către Inima Preasfântă a lui Isus și către Preasfânta Euharistie, retrăind misterele ciclului liturgic în viața ei de pietate și în experiențele mistice pe care le parcurgea; este sigur că a purtat în mod invizibil Rănile Domnului. Viața ei a devenit "un imn neîncetat întru gloria lui Cristos". A murit în ziua de 17 noiembrie din anul 1301 (sau 1302). De la ea au rămas "Cărțile comunicărilor bunătății divine" - "Libri insinuationum divinae pietatis", un tezaur nespus de prețios, cuprinzând relatarea experiențelor sale mistice, considerații asupra adevărurilor de credință și a vieții Mântuitorului, rugăciuni și imnuri, toate dovedind o mare profunzime de gândire și o mare artă în exprimare, arta adevărului și a sincerității.

Cu toate că nu a fost declarată în mod oficial sfântă, Biserica a permis mănăstirilor benedictine să țină sărbătoare liturgică în cinstea Sfintei Gertruda, iar din 1738 celebrarea liturgică a fost extinsă la întreaga Biserică. Sfânta Gertruda a fost proclamată patroană a Indiilor Occidentale.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire