SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Cristian (sec. XI)
12 noiembrie (calendarul latin)

Sfântul Cristian a făcut parte dintr-o misiune de călugări camaldulezi; chemați de regele Boleslau să participe la activitatea de încreștinare a Poloniei. Misiunea era formată din doi italieni, Benedict și Ioan, și doi polonezi Isac și Matei; Cristian era un polonez primit între ei și însărcinat să pregătească mâncarea. Toți împreună locuiau într-un schit, nu departe de Gniezno, pe malul râului Warta. Într-o noapte, o bandă de tâlhari a atacat schitul și i-a masacrat pe cei doi călugări italieni și pe cei doi polonezi; bucătarul Cristian s-a apărat cu un baston, dar a fost răpus și el. Aflând despre cele întâmplate, Episcopul de Poznan a venit acolo și a dispus ca trupurile celor patru călugări camaldulezi să fie înmormântate în biserică, iar al lui Cristian, în interiorul schitului. S-a considerat că sfințenia sa a fost mai puțin eroică decât a tovarășilor săi, deoarece a încercat să se apere. Asasinii au fost prinși și condamnați la moarte, dar regele Boleslau a comutat sentința, hotărând să fie puși în lanțuri, legați de mormintele victimelor, și lăsați acolo până ce vor muri. Dar printr-o minune, victimele au dovedit că i-au iertat: lanțurile s-au rupt de la sine și au căzut. Tâlharii, recunoscându-și vina și cerînd în public iertare, au fost primiți în mănăstire ca servitori.

Schitul de pe Warta a devenit un loc de pelerinaj renumit, și cei cinci frați camaldulezi sunt sărbătoriți ca sfinți în ziua de 12 noiembrie în toată Polonia.

***

Noul Testament afirmă că în jurul anului 43, în orașul Antiohia, cei care îmbrățișau și urmau învățătura lui Isus Cristos au început să fie numiți creștini, în latinește christiani, după numele Învățătorului lor. Mai târziu, Christianus a început să fie folosit și ca nume de persoană, cu același înțeles. Numele Cristos este de origine greacă, și traduce cuvântul ebraic Mesia, cuvânt ce înseamnă "Unsul Domnului". Sensul amintește de faptul că persoanele alese de Dumnezeu să fie regi, preoți sau profeți erau consacrate prin ungerea cu untdelemnul sfințit. Deoarece Fiul lui Dumnezeu devenit Om a realizat în gradul cel mai înalt atribuțiile de Preot, Profet, Rege, numele de Mesia, Cristos, Christus, a rămas ca al doilea nume al lui Isus, fiul Mariei din Nazaret. Ca nume de persoană, Cristian are înțelesul de "om dăruit lui Cristos". Sub influența limbii slave, s-au format și numele: Hristea, Hristan. Adesea sunt folosite și diminutivele: Cristinel, Cristel, Ristică, Ristea, Ristel. Există și forma feminină Cristiana. Toate aceste variante urmăresc să amintească strânsa legătură dintre credinciosul creștin și Cristos Domnul. Sfântul Augustin a exprimat acest adevăr prin cuvintele: "Christianus alter Christus", "Creștinul este un alt Cristos".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire