SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Iacob (sec. I)
25 iulie (calendarul latin)
30 aprilie (calendarul bizantin)

Iacob cel Mare, fiul lui Zebedeu și al Salomeei, fratele mai mare al Evanghelistului Ioan, apare alături de Isus chiar de la începutul activității publice a lui Mesia. Cei doi frați se aflau pe malul lacului Genizaret când Isus "i-a chemat". Răspunsul a fost imediat și total: "Iar ei, lăsând barca și pe tatăl lor, l-au urmat" pe Isus. Și în acest amănunt se vede caracterul lor energic și înfocat, motiv pentru care Isus i-a numit "fiii tunetului", lăudându-i și dojenindu-i totodată. Comportarea lor de mai târziu avea să confirme această apreciere, cel puțin cu două prilejuri: prima dată cu ocazia purtării neprietenoase a samaritenilor, care au refuzat să-l primească pe Isus și pe ucenicii săi: "Doamne, au spus într-un glas Iacob și Ioan, nu e cazul să cerem de la Dumnezeu focul din cer care să-i distrugă?". "Fiul Omului nu a venit să ucidă suflete, dar să le mântuiască", a răspuns cu blândețe Isus. Mai târziu, în timpul celei din urmă călătorii spre Ierusalim, amândoi frații, prin mama lor, și-au exprimat dorința arogantă de a ședea unul la dreapta și altul la stânga lui Isus, când avea să întemeieze Împărăția Mesianică. În amândouă împrejurările au dat dovadă că nu înțeleseseră spiritul de iubire și umilință al Învățătorului, dar s-au arătat generoși când s-a pus problema de a se avânta în luptă. La întrebarea lui Isus: "Puteți voi să beți paharul meu?", Iacob este primul care răspunde: "Putem!". Isus a ținut seamă de cuvântul său și Iacob a împlinit întocmai ceea ce a promis. După coborârea Duhului Sfânt, care a coborât din cer nu focul nimicitor al pedepsei, dar flacăra vie a iubirii, și Iacob, ca și ceilalți apostoli, a fost victima prigoanei care s-a năpustit împotriva lor. Fiind aruncat în închisori și biciuit "era nespus de bucuros că a fost aflat vrednic de a suferi ocară pentru numele lui Isus" (după cum citim în Faptele Apostolilor). A urmat a doua prigoană, a cărei victimă ilustră a fost Sfântul Ștefan și apoi o a treia, mai cruntă decât celelalte, dezlănțuită de Irod Agripa "pentru a fi pe placul iudeilor".

Acest Irod, dovedind că era un urmaș vrednic de unchiul său, cel care a pus sa fie omorât Ioan Botezătorul, precum și de bunicul său numit Irod cel Mare, omul care încercase să ucidă pe Isus îndată după naștere, de sărbătoarea Paștelui din anul 42 "a început să prigonească pe unii membri ai Bisericii; a făcut să fie ucis cu sabia Iacob, fratele lui Ioan și văzând că aceasta e pe placul iudeilor, a dat ordin să fie arestat și Petru".

Datele cuprinse în Noul Testament sunt sigure, indiscutabile. La acestea se adaugă o tradiție care susține ca Sfântul Iacob ar fi ajuns până în Spania; faptul este foarte puțin probabil, dar transmiterea tradiției amintite explică marea răspândire a cultului Sfântului Iacob în Spania și ținuturile de cultură spaniolă. Numeroase localități care-i poartă numele: Santiago (Sfântul Iacob), biserici și monumente dedicate Sfântului Iacob și mai cu seamă vestitul loc de pelerinaj din nord-vestul Spaniei, Compostella. O legendă din veacul al VII-lea spune că după executarea Sfântului Iacob, ucenicii săi i-au luat trupul și urcând pe o corabie aflată întâmplător la malul mării au fost aduși în mod miraculos până pe țărmul Galiciei (Spania). Aici au coborât pe uscat și l-au înmormântat în mijlocul unui câmp. Mult mai târziu, prin secolul IX, Dumnezeu arată unui păstor, printr-o stea minunată, locul unde odihneau rămășițele pământești ale "Fiului Tunetului"; se fac săpături și într-adevăr se descoperă osemintele Sfântului Apostol, la atingerea cărora se săvârșesc nenumărate minuni. Locul respectiv a fost numit "Campus stellae" - "Compostella" - "Câmpul Stelei" - și pe el s-a ridicat o biserică măreață, care a devenit unul dintre cele mai renumite locui de pelerinaj ale Europei.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire