SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Rita din Cascia (1381-1457)
văduvă

22 mai (calendarul latin)

Privită de aproape și dând la o parte aureola legendei, avem în față inima plină de omenie a unei femei care nu a trecut indiferentă pe lângă tragedia durerii și a mizeriei materiale, morale și sociale. Evenimentele vieții sale sunt evenimentele de ieri, de azi și de totdeauna.

Rita s-a născut în anul 1381, într-un colț îndepărtat al Umbriei, la Raccaporena. A crescut în frica de Dumnezeu, alături de părinții ei înaintați în vârstă, a căror autoritate a respectat-o atât de mult încât, pentru a face voința lor, a renunțat la gândul de a intra în mănăstire și a acceptat să se căsătorească cu un tânăr violent și certăreț, Paul Ferdinard. Biografiile sfintei ne prezintă icoana unei vieți de familie ca multe altele: o soție bună, iertătoare, atentă să nu provoace supărare soțului, ale cărui abateri ea le cunoștea bine, dar care suferă și se roagă în tăcere. Bunătatea ei reușește până în cele din urmă să înmoaie inima lui Paul, care își schimbă viața și obiceiurile, dar nu reușește să facă uitate vechile amenințări din partea numeroșilor săi dușmani. Într-o seară, cineva intră speriat în casă și îi spune Ritei că soțul ei zace mort pe marginea unui drum. Cei doi copii ai lor, de acum mărișori, au jurat să se răzbune; Rita încearcă să îi convingă să renunțe la acest gând, dar a trebuit să își dea seama că toate eforturile ei sunt zadarnice, și atunci a găsit curajul să-L roage pe Dumnezeu să îi cheme la El mai degrabă decât să permită să își păteze mâinile cu o crimă. Rugăciunea ei, omenește de neînțeles, a fost ascultată. Rămasă fără soț și fără copii, Rita se duce și bate la poarta mănăstirii călugărițelor augustiniene din Cascia, dar cererea nu i-a fost primită.

Întorcându-se în căminul ei pustiu, se roagă fierbinte și timp îndelungat la cei trei protectori ai ei: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfântul Augustin și Sfântul Neculai de Tolentino. Și într-o noapte se întâmplă minunea: cei trei sfinți apar, o invită să îi urmeze, dau la o parte poarta mănăstirii, bine asigurată cu zăvoare și lanțuri, și o conduc în mijlocul capelei unde călugărițele făceau rugăciunile de la miezul nopții. Astfel Rita a fost primită în mănăstire și a îmbrăcat haina călugărească, împlinindu-și dorința din copilărie de a se dărui cu totul lui Dumnezeu, consacrându-se unei vieți de rugăciune, de aspră pocăință și de iubire față de Cristos Răstignit pe Cruce. Ca răsplată, Isus Cristos a asociat-o în mod vizibil la suferințele sale, înfingând în fruntea ei un spin din coroana purtată de El.

Spinul miraculos primit în timpul unui extaz i-a produs o rană foarte dureroasă, care a supurat până la moarte, adică timp de 14 ani. Renumele sfințeniei ei a trecut dincolo de zidurile mănăstirii. Rugăciunile Ritei au obținut de la Dumnezeu numroase vindecări minunate și conversiuni. Pentru ea, nu cerea decât să i se dea durerile prin care îi ușura pe semenii ei. Și-a sfârșit viața în mănăstirea din Cascia, în anul 1457, și a fost canonizată în mod oficial în 1900. Este numită "mijlocitoarea cazurilor disperate". Viața și rugăciunile ei aduc și astăzi pacea și curajul în multe suflete.

* * *

Margareta este numele unei flori, dar la origine se trage din cuvântul margarita care înseamnă perlă, o piatră semiprețioasă, dură, de culoare sidefie. Ca nume de persoană, Margareta poate exprima dorința părinților de a vedea pe copila lor frumoasă ca un mărgăritar. Dată fiind în unele limbi apropierea între numele de floare și numele de piatră prețioasă, s-a născut o familie de cuvine exprimând în esență ideea de frumusețe și fermitate sufletească, idee pe care sfintele au realizat-o în gradul cel mai înalt. Fac parte din această familie: Margareta, Marga, Reta, Margo, Greta, Rita, Mag, Maggy devenit Peggy, Daisy (în engleză Daisy=margareta, floare), Marghita, Marghit și altele.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire