SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Iosif
muncitor

1 mai (calendarul latin)

Papa Pius al XII-lea a instituit în 1955 sărbătoarea Sfântului Iosif muncitorul, cu gândul de a propune un model și un protector pentru muncitorul creștin. "Orice muncă", spunea el în radiomesajul de Crăciun din 1942, "are în sine o demnitate specifică și o strânsă legătură cu desăvârșirea personalității umane, prerogativă și demnitate ce nu sunt umbrite câtuși de puțin de oboseala și greutatea ce trebuie suportate ca urmare a păcatului strămoșesc, din ascultate și supunere față de voința lui Dumnezeu." Cristos însuși a voit să fie muncitor cu brațele, trăind o mare parte din viață în atelierul lui Iosif, Sfântul cu mâinile bătătorite, lemnarul din Nazaret.

Cu puțini ani înainte ca Iosif să fi deschis micul său atelier, Cicero scria: "Au o josnică ocupație toți meseriașii, deoarece nimic frumos nu poate exista într-un atelier". Filosoful Aristotel era mai categoric, întrebându-se în prima parte a cărții sale "Politica": "Oare trebuie să considerăm drept cetățeni și pe meseriașii manuali?"

Răspunsul a fost dat de exemplul lui Cristos, care a dorit să participe la condiția de muncitor alături de Iosif. "Din punt de vedere creștin, mișcarea muncitorească nu este decât una din formele mișcării generale spre progres a omenirii, un aspect social al fenomenului general de ascensiunie subînțeles în parabola talanților." (ACL)

Pentru a pune în evidență valoarea și noblețea muncii, Biserica ne invită să reflectăm la situația de muncitor a Sfântului Iosif. Sărbătoarea de la 1 mai a Sfântului Iosif înlocuiește sărbătoarea Sfântul Iosif Patronul Bisericii Universale, stabilită de Pius al IX-lea în 1847. Papii Pius al XII-lea și Ioan al XXIII-lea au adus omagii deosebite acestui model strălucit de viață creștină, muncitor vrednic, cinstit, credincios cuvântului lui Dumnezeu, ascultător, virtuți pe care Evanghelia le exprimă în două cuvinte: "om drept".

Numele său a fost introdus în prima rugăciune euharistică, după acela al Domnului nostru Isus Cristos și al Preacuratei Fecioare Maria. "Toți muncitorii", scria Papa Leon al XIII-lea în scrisoarea enciclică Revum novarum, "au un drept special de a recurge la mijlocirea Sfântului Iosif și de a-l lua ca model. Într-adevăr, deși din familie regală, unit în căsătorie cu cea mai nobilă și mai sfântă dintre femei, considerat tată al Fiului lui Dumnezeu, Iosif își petrece viața lucrând cu brațele și câștigând prin muncă tot ce era de trebuință pentru întreținerea familiei sale."

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire