SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Marcelin (sec. IV)
martir

6 aprilie (calendarul latin)

Moartea de martir a Sfântului Marcelin, înalt funcționar imperial și prieten al Sfântului Augustin, este legată de schisma donatistă, care timp de mai bine de un secol a sfâșiat pacea și unitatea Bisericii din Africa.

Ruptura a început în anul 310, când a fost ales Episcop de Cartagina Cecilian; Episcopul Donat, care dorea să ocupe acest post, susținut de o parte dintre credincioși, a afirmat că alegerea lui Cecilian nu este valabilă, deoarece fusese sfințit Episcop de către Episcopi "trădători" - "traditores"; așa erau numiți cei care pe timpul lui Dioclețian au predat cărțile sacre spre a fi arse, cum cerea un decret al împăratului; ei erau considerați păcătoși publici.

Episcopul Donat, ai cărui partizani se numeau donatiști, și-a motivat împotrivirea în următoarele două puncte: Biserica este formată numai din oameni sfinți; sfintele sacramente oficiate de păcătoși nu au valoare. Era o învățătură nouă și străină de învățătura Bisericii Universale; ea forma acoperirea unor cauze de ordin regional și social: conflictul dintre Numidia și Africa proconsulară, și diferendele între băștinași și proprietarii romani. Aici se află explicația faptelor care au dus la condamnarea lui Marcelin, sfântul pe care îl amintim astăzi.

Marcelin îndeplinea în Cartagina funcția de tribun și notar imperial. Sfântul Augustin ni-l prezintă ca pe un bun tată de familie, creștin exemplar, foate cunoscut pentru prestigiul și credința lui: "fama et pietate notissimus". Dornic de a cunoaște cât mai adânc adevărurile credinței, s-a adresat adesea Sfântului Augustin, rugându-l să-i lămurească diferite puncte discutate. Acestei curiozități, vrednice de toată lauda, a piosului funcționar datorăm câteva dintre operele marelui teolog din Ippona, Sf. Augustin. Așa sunt: "Despre iertarea păcatelor", "Despre Duh și literă", și celebra carte "Despre Sfânta Treime". Marcelin nu a mai ajuns să citească această ultimă carte, deoarece între timp s-au petrecut evenimente grave. În anul 411, la Cartagina are loc o conferință a Episcopilor catolici și donatiști; Marcelin, în calitate de tribun participă și el; în referatul adresat împăratului Onoriu dă câștig de cauză părții catolice; ca urmare, împăratul a promulgat un edict prin care donatiștii erau proscriși, și în consecință, dacă nu renunțau la poziția lor ar fi avut de suferit neplăceri mari. Drept răzbunare, donatiștii îl acuză pe Marcelin că este complice în complotul lui Eraclian împotriva împăratului. Acuzația este foarte gravă, și Marcelin a fost condamnat la moarte în ziua de 13 septembrie, de către guvernatorul Marius. După un an de zile, împăratul însuși recunoaște greșeala săvârșită de justiția romană. Acuzația de complicitate la complot a fost anulată, și hotărârile luate de tribunul Marcelin au fost sancționate. Biserica îl cinstește ca martir, deoarece nici în fața morții nu a acceptat să renunțe la adevărul propovăduit de Biserica lui Cristos.

***

Numele Marcelin este o modificare a numelui Marcel, iar acesta provine de la numele Marcu. În antichitatea greacă și romană numele de Marcus se dădea copiilor născuți în luna Martie, sau copiilor pe care părinții îi doreau să fie viteji în războaie, deoarece Marcus înseamnă om închinat lui Marte - zeul războiului. Pentru creștini, numele Marcu amintește de unul dintre cei patru evangheliști, ucenic credincios al sfinților apostoli Petru și Pavel. Amintirea acestui nume era o invitație la cunoașterea și urmarea cu credință a învățăturii Sfântului Apostol Petru, pe care Marcu a exprimat-o în evanghelia care-i poartă numele. Tribunul Marcelin din Cartagina a răspuns cu statornicie la această chemare.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire