SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Cazimir (1458-1484)
4 martie (calendarul latin)

Regina Elisabeta, soția regelui Cazimir al IV-lea al Poloniei, a avut treisprezece fii, dintre care doisprezece au purtat coroane regale; al treisprezecelea, purtând numele tatălui său și fiind al treilea născut dintre frați, după ce a renunțat la coroana regatului ungar, s-a învrednicit să primească o coroană mult mai glorioasă: coroana sfințeniei. Cazimir s-a născut la Cracovia, în 1458, ca fiu al regelui Poloniei, aparținând dinastiei Iagelonilor, care era de origine lituaniană. Când Cazimir avea treisprezece ani, în Ungaria vecină se petreceau evenimente grave; o mare parte din nobilime s-a răsculat împotriva regelui lor Matei Corvin și au cerut regelui Poloniei să le trimită pe cel de al treilea fiu al său, spre a-l alege suveran al Ungariei. Când Cazimir a aflat că Sfântul Părinte Papa era împotriva depunerii regelui legitim și a înscăunării prin forță a tânărului principe, a renunțat cu hotărâre la acest plan; a considerat că însuși Dumnezeu îi vine în ajutor pentru a duce la îndeplinire dorința ce o nutrea în suflet după o viață de renunțare la bunurile trecătoare, trăită în umilință și sărăcie.

Trebuie să amintim că întemeietorul dinastiei Iagelonilor, păgânul Iagelon, suveranul Lituaniei, în anul 1385 se convertise la catolicism împreună cu tot poporul său și a stabilit o legătură strânsă între Lituania și Polonia. Dinastia iagelonilor va rămâne pe tronul Poloniei până în 1572, întinzându-și stăpânirea peste teritoriile Prusiei și Ungariei, cu intenția de a realiza visul de demult ca toate statele dintre Baltica și Marea Neagră să formeze un singur stat. Angajat în această politică de expansiune, regele Cazimir al IV-lea (1440-1492) a încredințat fiului său care îi purta numele sarcina de regent al Poloniei. Tânărul principe, deși bolnav deja de tuberculoză, și-a împlinit misiunea cu cinste, ducând o politică inteligentă, fără a se lăsa amețit de seducțiile puterii.

A slujit cu credință țara, dar nu a cedat atunci când tatăl său i-a propus să ia în căsătorie pe fiica regelui Frederic al III-lea, pentru ca prin această căsătorie să lărgească granițele regatului, și așa destul de întinse. Principele Cazimir nu a voit să renunțe la puritate pentru avantaje materiale, pe care nu le dorea. Deși era de o frumusețe extraordinară, admirat de toți și dorit ca soț de multe tinere din familiile princiare, Cazimir și-a păstrat inima sa numai pentru Precurata Fecioară Maria. "Suflete al meu, scria el în unul din multele "madrigale" dedicate Madonei, nu lăsa nici o zi fără să-ți aduci omagiile față de Maria: ține cu evlavie și solemnitate toate sărbătorile ei; preamărește virtuțile ei alese. Admiră-i desăvârșirea și măreția care o ridică peste toate creaturile".

S-a stins din viață la 4 martie 1484, după împlinirea vârstei de 25 de ani, în localitatea Grodno. Îndată după moarte, întregul popor polonez l-a cinstit ca pe un sfânt. În anul 1521, Papa Leon al X-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare și l-a declarat patron al Poloniei și al Lituaniei.

***

La originea cuvântului Cazimir se află două nume din limba slavă: Kozac = a vesti o poruncă, (de unde și cuvântul cazanie), a fi însărcinat cu vestirea legilor, a fi legiuitor, și mir, provenind prin îndulcirea vocalei din mer = celebru, renumit, ilustru. Împreună sugerează înțelesul de conducător ilustru, vestitor renumit al ordinii. Dacă luăm cuvântul mir cu înțelesul propriu de pace, Cazimir poate însemna și conducător pașnic, vestitor de pace. Sfântul Cazimir, prin viața lui, a realizat amândouă sensurile, deoarece a înțeles și s-a silit să urmeze cuvântul lui Cristos: "Acela dintre voi care este mai mare, să fie slujitorul tuturor".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire