SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Patriciu (385-461)
episcop

17 martie (calendarul latin)

Patriciu este apostolul și patronul Irlandei, deoarece el este cel care cu înțelepciune și răbdare a semănat din belșug Sfânta Evanghelie în aceste ținuturi; irlandezii îi spun Patraig și englezii Patrick. Datele biografice asupra vieții lui sunt puține și în parte încă neclare; se reține ca sigur că s-a născut în anul 385 și a murit în anul 461, aproape de Down, astăzi rebotezată Downpatrik, în Ulstre, Irlanda de Nord. S-a născut într-o localitate din Țara Galilor, în vestul Angliei; de tânăr, la vârsta de 16 ani, a fost prins de pirați și dus în insula alăturată, Irlanda, pe atunci locuită de celți și scoțieni, care erau încă păgâni. Pirații l-au purtat prin târgurile irlandeze ca să-l vândă ca sclav. Întâlnirea cu viitoarea patrie adoptivă a fost astfel dură, iar șederea acolo tot atât de neplăcută; de două ori a încercat să fugă, dar a fost prins, readus în Irlanda și supus unui regim sever; a treia oară însă, a reușit să scape. Petrecuse șase ani de sclavie.

Se va mai întoarce în Irlanda, dar nu ca sclav, ci ca vestitor al Sfintei Evanghelii. Între timp s-a pregătit pentru viitoarea misiune făcând serioase studii teologice la Auxerre, sub conducerea Sfântului Gherman. A întreprins și o lungă călătorie în Italia, vizitând mai multe mănăstiri înfloritoare. S-a îndreptat apoi spre Irlanda, în anul 432, trimis fiind de însuși Sfântul Părinte Papa, care l-a numit succesor al primului episcop, Palladiu. Buna reușită a misiunii Sfântului Patriciu în Irlanda trebuie atribuită organizării inteligente pe care el a știut să o creeze în această insulă lipsită de centre orășenești și împărțită în numeroase triburi și clanuri conduse de căpetenii independente. Mai presus de toate, a știut să se adapteze la condițiile sociale ale locurilor, formând un cler indigen și mici comunități creștine în sânul fiecărei clase, fără a respinge obiceiurile și practicile tradiționale.

Și-a dat un interes deosebit să convertească pe capii de triburi, bineștiind că exemplul lor va fi imediat urmat de supușii lor. În diferite puncte ale Irlandei a construit mănăstiri care au devenit celebre și în jurul lor s-au format nucleele viitoarelor orașe. Patriciu a avut multe greutăți din partea ereticilor pelagiani (urmași ai învățăturii lui Pelagius). Aceștia susțineau că pentru a ajunge la desăvârșirea creștinească este suficientă o educație și o formație corectă a facultăților umane și nu este nevoie de o intervenție deosebită a harului divin, obținut prin rugăciune și sfintele sacramente. Pentru a se dezvinovăți, Patriciu a scris o Mărturisire - "Confessio" arătând că toată munca sa misionară este răspunsul la o poruncă dumnezeiască și că aversiunea sa față de pelagiani se întemeiază pe adevărul teologic că harul divin este necesar pentru mântuirea și desăvârșirea omului. Munca neobositului misionar a dat roade excelente, care s-au păstrat de-a lungul veacurilor; o dovedește marea și frumoasa coroană de sfinți irlandezi, precum și neclintitul lor atașament față de credința strămoșească.

* * *

Foarte răspândit în Irlanda, datorită Sfântului Patriciu, acest nume este puțin folosit în alte părți. Este un cuvânt latinesc: patricius, care arată o persoană făcând parte din senat și având drepturi politice depline. La origine stă cuvântul pater = tată, deoarece senatorii erau numiți patres. La noi a ajuns prin limbile greacă și slavă în formele Patrichie, Patrichi, Patrichia; mai nou este luată forma apuseană de Patricia. Pentru un creștin, și fără îndoială Sf. Patriciu s-a gândit la fel, numele acesta amintește cuvintele Apostolului: "nu mai suntem străini și călători, ci din chiar familia lui Dumnezeu". Sfântul Pavel exprima același adevăr ca și învățătorul: "nu vă mai numesc pe voi, slugi, ci prieteni; sluga nu cunoaște tainele stăpânului, dar eu v-am spus tot ce am auzit de la Tatăl".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire