SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Albin (Albu) (470-550)
episcop

1 martie (calendarul latin)

În "Martirologiul Roman" sunt treisprezece sfinți care poartă acest nume; între ei, opt au fost Episcopi. În ziua de 1 martie sunt amintiți trei: primul este unul dintre primii martiri englezi, care de fapt purta numele de Albanus, dar pentru a se deosebi de un martir din Magonza, care purta acest nume și era foarte cinstit la Roma, i s-a schimbat numele în Albin; tot la această dată sunt comemorați Sfântul Albin, Episcop de Vercelli, și Sfântul Albin, Episcop de Angers.

Albin, al cincilea succesor al Sf. Eusebiu întemeietorul Episcopiei de Vercelli, a fost sfințit Episcop în anul 452, într-o perioadă de mari frământări sociale. Abia în acest an, generalul Actius a putut începe lupta împotriva goților și hunilor care invadează Italia chiar de la începutul veacului al V-lea. Noul Episcop a reconstruit biserica mitropolitană, pe ruinele micii bazilici înălțate de Sfântul Eusebiu deasupra mormântului martirului Teofrast. Pentru a da o solemnitate deosebită ceremonii sfințirii, Albin aștepta să treacă pe acolo vreun Episcop mai însemnat: așteptarea i-a fost răsplătită, deoarece s-a anunțat trecerea pe acolo a Sfântului Gherman, Episcop de Auxerre, care se afla în drum spre Ravena. Sfântul Episcop a promis că se va opri la întoarcere și va prezida ceremonia sfințirii. Dar în timpul șederii la Ravena, Gherman moare; la Vercelli a revenit doar sicriul cu trupul său neînsuflețit. Când sicriul a fost așezat în mijlocul bisericii, deodată toate lumânările și candelele s-au aprins de la sine. Faptul a fost considerat cu atât mai miraculos cu cât în zilele precedente se încercase de mai multe ori să se aprindă toate lumânările, dar nu s-a reușit. Era împlinirea promisiunii făcute de Sf. Gherman de a contribui la înfrumusețarea ceremoniei de sfințire a bisericii. Despre Sf. Albin, Episcop de Vercelli, nu mai cunoaștem alte amănunte.

Sfântul Albin (în franceză Aubin), Episcop de Angers, este unul dintre sfinții cei mai populari ai Evului Mediu, îndeosebi în părțile nordice ale Europei. S-a născut la Vannes, în Franța, dintr-o familie nobilă în jurul anului 470. Pentru a fi primit în mănăstirea din Tincillac, a renunțat la titlul de nobil și la moștenirea bogată ce-i revenea din partea părinților. Cu toate că din adâncul inimii dorea să rămână necunoscut, faima calităților sale umane și religioase îl aducea permanent în atenția tuturor. În anul 504 a fost ales abate, stareț, și, timp de douăzeci și cinci de ani a îndeplinit această misiune, până când, în anul 529, din ascultare față de Sf. Părinte Papa, a primit să fie Episcop de Angers.

Cu mult zel, dar și cu deosebită fermitate și prudență, și-a păstorit Dieceza, atrăgând asupra sa mai multă ostilitate decât aprobare. Bunul Episcop însă era mai mult decât mulțumit, știind că era de partea sa aprobarea unui sfânt, prietenul său, Sfântul Cezariu. A murit la 1 martie 550. La numai șase ani după moarte, renumele lui de sfințenie tot mai strălucitor i-a îndemnat pe credincioși să îi dedice o biserică în orașul Angers, unde au fost depuse și rămășițele sale pământești.

* * *

Albin (Albu) face parte din categoria numelor care inițial au exprimat anumite particularități somatice ale unui copil (Albu, Roșu, Șchiopu, Micu, Marele); sau se atribuia unui om venit din orașul Alba. Fără îndoială că sfinții care au purtat acest nume, rostindu-l își aduceau aminte de haina albă primită la botez, ca semn al nevinovăției.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire