SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita Eusebia Palomino Yenes (1899-1935)

Eusebia Palomino Yenes s-a născut la 15 decembrie 1899, la Cantalpino, un sătuc din provincia Salamanca (Spania), într-o familie pe cât de săracă material, pe atât de bogată în credință. Prima întâlnire cu Isus euharistic, la vârsta de opt ani, îi aduce copilei o surprinzătoare percepere a semnificației aparținerii, al dăruirii totale Domnului. Curând trebuie să abandoneze școala pentru a-și ajuta familia, și după ce dă dovadă de maturitate în îngrijirea copiilor altor familii - ea însăși era o copilă -, în timp ce părinții se aflau la muncă, la vârsta de doisprezece ani merge la Salamanca împreună cu sora ei mai mare și intră în serviciul unor familii ca doică.

În după-amiezile de duminică frecventa Oratoriul Fiicelor Sf. Fecioare Maria Ajutorul Creștinilor. Surorile îi cer să le ajute în comunitate, iar Eusebia acceptă bucuroasă: ajută în bucătărie, aduce lemne, face curat în casă, întinde rufele la uscat în curte, însoțește grupul de eleve la școala de stat, etc. Eusebia dorește în taina inimii să devină și ea una dintre fiicele Institutului, dar din pricina sărăciei și a lipsei de instruire nu îndrăznește să ceară admiterea în Institut. Superioara vizitatoare, căreia i-a destăinuit dorința ei, o primește cu bunătate maternă și decide să o admită în Institut, în numele Maicii generale.

La 5 august începe noviciatul, iar după doi ani, în 1924, depune voturile religioase. Este trimisă în casa din Valverde del Camino, un orășel care în acea vreme număra 9.000 de locuitori, așezat în sud-vestul Spaniei, în zona minieră a Andaluziei, la granița cu Portugalia. Tinerele de la școală și din Oratoriu, la prima întâlnire cu ea, nu ascund o oarecare dezamăgire: noua sosită e o figură ai degrabă ștearsă, mică și palidă, lipsită de frumusețe, cu mâini groase și, în plus, un nume urât.. În dimineața următoare, micuța soră este la locul ei de muncă: o muncă variată care o vede implicată în bucătărie, la informații, la garderobă, în micuța grădină de zarzavat și în asistarea copilelor din Oratoriu în zilele de sărbătoare. Copilele sunt repede cucerite de povestirile ei cu întâmplări ale misionarilor, vieți de sfinți, ori episoade din devoțiunea mariană, sau cu anecdote ale lui Don Bosco, pe care și le amintește datorită unei memorii extraordinare și pe care știe să le redea în mod atrăgător și incisiv.

Totul în sora Eusebia reflectă iubirea față de Dumnezeu și dorința puternică de a-l face iubit: zilele ei de muncă fac să transpară mereu această iubire. Prin scrisorile ei devine o apostolă a devoțiunii Iubirii milostive, conform revelațiilor primite de Faustyna Kowalska, și răspândite în Spania de dominicanul Juan Arintero. Pe de altă parte, răspândește devoțiunea mariană a sfântului Alois M. Grignon de Montfort. Atunci când la începutul anilor '30, Spania suferă din cauza revoluției menite să ducă la exterminarea religiei, sora Eusebia se oferă Domnului ca victimă pentru mântuirea Spaniei, pentru libertatea religiei. În august 1932, se îmbolnăvește subit; în plus, astmul, de care suferea mai demult, începe să o chinuie, acum devenind aproape insuportabil.

În acest timp, viziuni sângeroase o îndurerează pe sora Eusebia mai mult decât suferințele fizice. La 4 octombrie 1934, în timp ce câteva surori se rugau împreună cu ea în cămăruța ei, ea se oprește și spune palidă: "Rugați-vă mult pentru Catalonia". Era momentul începerii revoltei muncitorești din Asturia și a celei catalane din Barcelona (4-15 octombrie 1934). Va avea o altă viziune sângeroasă și legat de sora directoare, sora Carmen Moreno Benítez, care va fi împușcată împreună cu o altă soră la 6 septembrie 1936: astăzi aceasta este Fericită, după ce a fost recunoscut martiriul ei. Între timp, suferințele Eusebiei se agravează: medicul care o îngrijește recunoaște că nu poate defini boala. În cele din urmă, în noaptea dintre 9 și 10 februarie 1935, sora Eusebia moare în faimă de sfințenie.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire