SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Luigi Maria Monti (1825-1900)

Luigi Maria Monti, religios laic, s-a născut la Bovisio, în dieceza de Milano, la 24 iulie 1825, fiind al optulea din unsprezece copii. Rămas orfan de tată la numai 12 ani, a început să lucreze artizanat în lemn pentru a o ajuta pe mama sa și pe frații săi mai mici. Fiind un tânăr zelos, a adunat în atelierul său mai mulți colegi artizani și țărani, dând viață astfel unui oratoriu seral. Grupul și-a luat numele de 'Compania Preasfintei Inimi a lui Isus', dar lumea din Bovisio le spunea "Compania fraților".

Luigi se distingea prin austeritatea vieții, prin dăruirea față de cei bolnavi și săraci, prin zelul de evanghelizare a celor de departe. Fiind liderul grupului, în 1846, la vârsta de 21 de ani, s-a consacrat lui Dumnezeu depunând votul de castitate și de ascultare în mâinile părintelui său spiritual. A fost un credincios laic consacrat în Biserica lui Dumnezeu, fără mănăstire, fără veșmânt monahal. Însă unele persoane răuvoitoare l-au denunțat de conspirație politică împotriva autorității austriece, motiv pentru care Luigi și tovarășii săi au fost arestați, în 1851, și eliberați după 72 de zile.

Docil la învățăturile părintelui său spiritual, a intrat împreună cu acesta în Congregația Fiilor Mariei Neprihănite, congregație ce fusese înființată cu numai cinci ani în urmă de către fericitul Ludovico Pavoni. A rămas aici timp de șase ani ca novice, o perioadă care a fost pentru Luigi una de tranziție, dar în care s-a atașat de constituțiile lui Pavoni, a făcut experiența de educator și a învățat teoria și practica profesiuni de infirmier, punându-se astfel în slujba comunității și a celor loviți de epidemia din 1855 în Brescia.

Mai târziu, îndemnat de un preot, a dat viață unei congregații pentru îngrijirea bolnavilor, pe care a numit-o "Congregația Fiilor Neprihănitei Zămisliri", și în care i s-au alăturat vechi prieteni din "Companie" și un tânăr infirmier specialist și foarte zelos, Cipriano Pezzini. Grupul a început să lucreze în spitalul 'Santo Spirito' din Roma, iar în 1877, Papa Pius al IX-lea i-a încredințat lui Luigi conducerea Congregației sale, funcție pe care a îndeplinit-o până la sfârșitul vieții sale. Cu timpul, Luigi a înființat alte mici comunități în regiunea Lazio, iar în 1882, în urma unei inspirații divine, a înființat o casă de primire a copiilor orfani de ambii părinți, la Saronno. Principiul său pedagogic de bază era întemeiat pe paternitatea educatorului. Copilul orfan trebuia să afle în comunitatea de călugări noua sa familie.

Luigi Monti, a murit în 1900 la Saronno, extenuat, aproape orb, la vârsta de 75 de ani. Proiectul său nu primise încă aprobarea ecleziastică, însă în 1904, Sfântul Papă Pius al X-lea, a aprobat noul model de comunitate, prevăzut de fondator. Procesul informativ de beatificare a lui Luigi Monti a fost deschis în 1941 de către Arhidieceza de Milano, iar în 2001 Sfântul Scaun a recunoscut virtuțile eroice ale lui Luigi. În momentul de față, Congregația Fiilor Neprihănitei este răspândită în lumea întreagă, manifestând prin opere de caritate carisma primirii paterne și a asistenței realizate cu profesionalism și dăruire a fondatorului Luigi Monti.

după situl www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire