SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Bartolo Longo (1841-1926)

Bartolo Longo s-a născut la 11 februarie 1841 la Latiano. În 1863 a ajuns la Napoli pentru a-și completa studiile în jurisprudență. Datorită prietenilor și profesorilor s-a apropiat de lumea spiritismului, și a abandonat complet credința catolică în care fusese educat, însă profesorul Vincenzo Pepe și dominicanul Alberto Radente, l-au făcut să se întoarcă pe calea cea bună. Convertirea sa a fost totală, dedicându-se trup și suflet religiei și carității. În 1872 a ajuns la Pompei, în calitate de avocat al doamnei de Fusco. Aici, într-o zi, a auzit un glas care i-a spus că dacă va propaga Rozariul se va mântui, ceea ce l-a făcut să înțeleagă vocația sa și să se decidă să nu plece din Pompei până nu răspândește cultul la Sfânta Fecioară.

A început să-i catehizeze pe țărani, a restaurat apoi bisericuța parohială a Preasfântului Mântuitor (data din anul 1000), și, sfătuit de Episcopul locului, a început să construiască o biserică nouă, dedicată Fecioarei Rozariului. La 13 noiembrie 1875 a sosit la Pompei miraculoasa icoană a Fecioarei Rozariului, și încet-încet au început să vină de prin toate părțile donații pentru construirea noii biserici, a cărei piatră de temelie a fost pusă la 8 mai 1876.

În 1877 Longo a scris și a răspândit practica pioasă a celor 15 sâmbete, iar după doi ani s-a vindecat de o boală gravă după ce a recitat Novena compusă de el. La 14 octombrie 1883, 20.000 de pelerini reuniți la Pompei au recitat pentru prima oară Rugăciunea către Fecioara Rozariului, scrisă de Bartolo Longo, ca răspuns la Enciclica "Supremi apostolatus officio" în care Papa Leon al XIII-lea propunea ca remediu la nenorocirile lumii recitarea Rozariului.

În 1884 a fondat publicația "Rozariul și noul Pompei" care apare astăzi în 260.000 de exemplare în italiană și 18.000 în engleză. În 1887 a fondat orfelinatul feminin, iar în 1891 a fost consacrată noua biserică de către Card. Raffaele Monaco La Valletta. Sanctuarul a devenit tot mai cunoscut. În 1892 a fost pusă piatra de temelie a Căminului pentru fiii deținuților. Primul băiat primit aici, a devenit mai târziu preot. Ulterior, Longo le-a primit și pe fiicele deținuților, pe care le-a încredințat grijii surorilor Dominicane Fiice ale Sfântului Rozariu, congregație fondată de el în 1897. Bartolo Longo a murit la vârsta de 85 de ani, la 5 octombrie 1926. A fost beatificat de către Papa Ioan Paul al II-lea, la 26 octombrie 1980.

după diverse surse


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire