SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Eugenia (+258)
25 decembrie (calendarul latin)
24 decembrie (calendarul bizantin)

Împăratul roman Valeriu (+260) a fost binevoitor față de creștini în prima perioadă a guvernării sale, dar la sfatul unor senatori a luat măsuri severe împotriva lor, în deosebi a familiilor ce dețineau funcții și averi mari. În cursul acestei persecuții a căzut victimă și Eugenia, fiica unei familii nobile; ea a fost atrasă la credința creștină de către sfinții martiri Iacint și Protus, iar după moarte, trupul ei a fost înmormântat în cimitirul lui Apronian. Acestea sunt datele sigure despre Sfânta Eugenia; pietatea și dorința firească de amănunte au adăugat unele precizări ce nu au fost confirmate.

«Acta Sanctae Eugeniae» - Faptele Sfintei Eugenia, - ne arată că era fiica guvernatorului Egiptului, Filip, și la vârsta de șaptesprezece ani cunoștea limba greacă și filozofia, și era foarte frumoasă. Mulți tineri nobili au cerut-o în căsătorie, dar tatăl ei a obligat-o să accepte mâna unui tânăr ce se trăgea dintr-o familie ilustră, însă el era un om de nimic. Eugenia a întrebat: «Oare cu strămoșii lui, sau cu el va trebui să trăiesc ?» și tatăl i-a dat libertatea să facă ce va voi.

Într-o zi a trecut împreună cu servitorii săi Iacint și Protus pe lângă o mănăstire și a auzit cântându-se acest verset din psalmi: «Zeii păgânilor sunt demoni; noi cinstim pe adevăratul Dumnezeu, creatorul cerului și al pământului». Discutând cu servitorii săi, a aflat că sunt creștini; cu ajutorul lor s-a pregătit și a cerut să fie botezată, devenind o creștină dornică de o viață spirituală cât mai înaltă. Pentru motive foarte întemeiate, Episcopul de Heliopolis a permis Eugeniei să îmbrace haine bărbătești și împreună cu servitorii săi să intre într-o mănăstire din apropiere, unde au rămas un anumit timp, fără ca cineva să descopere taina «tânărului frate». Când împrejurările au fost prielnice ea a părăsit mănăstirea, s-a întors între ai săi și i-a adus pe toți la credința creștină. Tatăl ei, Filip, a fost denunțat și judecat de către succesorul său Terentiu pentru credința sa creștină și i s-a tăiat capul, în timp ce el, în genunchi, se ruga. Eugenia a părăsit Egiptul și a venit la Roma, locul de origine a familiei sale; aici a fost judecată și ea, supusă unor torturi îndelungate și executată prin tăierea capului. Comemorarea ei în ziua sărbătorii Nașterii Domnului este, probabil, determinată de înțelesul numelui său, Eugenia, care exprimă ideea de «naștere fericită» - «născută din neam nobil» și amintește darul nașterii la viața divină adus oamenilor de Pruncul de la Bethleem.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire