SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Paul Miki (1564- 1597)
și însoțitorii lui - martiri

6 februarie (calendarul latin)

Japonia a primit credința creștină prin Sfântul Francisc Xaveriu, care a predicat în acele părți între anii 1549-1551. În câteva zeci de ani, numărul creștinilor a ajuns la aproape 300.000 de suflete. Omenește vorbind, două sunt "secretele" care au dus la această rapidă expansiune a creștinismului: respectarea de către misionarii iezuiți* a modului de viață și a credinței japoneze în ceea ce nu era contrar învățăturii creștine, și grija de a pregăti și a introduce elemente locale în activitatea de predicare și de administrare a comunităților întemeiate.

Paul Miki s-a născut în 1564 sau 1566, într-o familie înstărită din orașul Kyoto, leagănul civilizației japoneze și capitala imperiului de la 794 la 1886. Sfințirea lui ca preot a fost amânată sine die, deoarece unica dieceză de Fusai încă nu primise pe păstorul ei și nici nu avea să îl primească în curând, deoarece în anul 1587 (Paul avea 21, 22 de ani), împăratul Toyotomi Hideyoshi, care făcuse încercări nereușite de a cuceri Coreea, și-a schimbat atitudinea binevoitoare față de creștini, decretând expulzarea misionarilor creștini din Japonia.

Ordinul a fost executat numai în parte; unii misionari au rămas totuși în țară, și în 1593, câțiva misionari franciscani spanioli, conduși de preotul Petru Baptista, au ajuns în Japonia venind din Filipine și fiind destul de bine primiți de Hideyoshi. Dar nu după multă vreme, a intervenit ruptura definitivă, și aceasta din motive politice antispaniole și antioccidentale. La 9 decembrie 1596 au fost arestați șase călugări franciscani (Petru Baptista, Martin dell' Assunta, Francesco Blanco, Filippo Las Casas, Francesco di S. Michele și Gonsalvo Garcia), trei iezuiți (Paul Miki, Ioan di Gotö și Iacob Kisai) și alături de ei cincisprezece laici terțiari franciscani, cărora pe parcurs li s-au adăugat alții (Mihai Cozaki și fiul său Toma, Leon Carasume și Paul Suzuki, cateheți).

După ce în semn de degradare li s-a tăiat urechea stângă, cei 26 au fost târâți de la Meaco la Nagasaki, cu intenția de a-i expune batjocurei mulțimii, care, dimpotrivă, a admirat curajul lor eroic, arătat mai ales în momentul suprem al morții. Torturați și apoi răstigniți pe cruce, pe un deal aproape de Nagasaki, în ziua de 5 februarie 1597, au continuat să vestească și să laude pe Acela care singur poate spune: "Eu sunt viața". O deosebit de puternică emoție au produs cuvintele de iertare și de mărturisire a credinței rostite de Paul Miki înainte de a muri; deasemenea, seninătatea și curajul de care au dat dovadă copiii aflați în rândul martirilor. Ludovic Ibaraki, de 11 ani, Anton, de 13 ani și Toma Cazaki de 14 ani, după ce au fost legați pe cruci, au intonat psalmul "Laudate, pueri, Dominum", "Lăudați, copii, pe Domnul", pe care l-au continuat împreună cu îngerii din ceruri...

* Iezuit - călugăr din "Societatea lui Isus" - în latinește "Societas Iesu" - ceea ce a dus la formarea numelui de iezuit; acest nume, datorită unor împrejurări istorice tulburi a căpătat și un sens peiorativ, dar de fapt a fost și este purtat de oameni dăruiți sincer activității de răspândire a mesajului de mântuire vestit de Isus.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire