SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Anton Maria Claret (1807-1870)
24 octombrie (calendarul latin)

Anton Claret y Clara este al cincilea dintre cei zece copii ai unui modest țesător din Sallent, localitate aproape de Barcelona, în regiunea Catalonia - Spania. De mic a urmat meseria tatălui său la Barcelona; fiind înzestrat cu o inteligență excepțională, a învățat singur limba franceză și limba latină, precum și arta tipografică. Cu toate acestea, simțea o dorință puternică de a se retrage într-o mănăstire de călugări contemplativi. Un preot care a observat calitățile sale extraordinare, l-a sfătuit să renunțe la acest gând și să urmeze studiile teologice, pentru a deveni preot. A intrat în seminarul de la Vic și la vârsta de douăzeci și opt de ani a fost hirotonit preot, fiind numit ajutor de paroh în satul său natal. După patru ani de activitate se duce la Roma și se pune la dispoziția Congregației de Propaganda Fide, dar o boală nemiloasă îl obligă să se retragă în ținuturile natale; se întoarce și își stabilește locuința la Vic. Aici întemeiază o bibliotecă religioasă și începe publicarea unui mare număr de broșuri, care sunt primite și citite cu mult interes de locuitorii de la periferiile orașului și din împrejurimi, deoarece expuneau în termeni simpli și clari diferite probleme de morală, de credință, de activități practice. Broșura "Drumul drept și sigur pentru a ajunge la cer" a cunoscut peste două sute de ediții. Succesul apostolatului său a provocat multă ură și dușmănie în unii oameni de rea voință; ei l-au amenințat cu moartea și uneori, pe când el predica, îi aruncau în față fructe stricate. Pentru a nu agrava situația, a părăsit Catalonia și s-a retras în insulele Canare, unde a rămas mai mulți ani.

În anul 1849 s-a reîntors în Spania și împreună cu alți cinci preoți a întemeiat Congregația misionară "Fiii Inimii Neprihănite a Mariei", ai cărei membri sunt numiți "Claretini". În același an, la 4 august, este numit Episcop de Cuba, teritoriu aflat în acea vreme sub stăpânire spaniolă, și al cărui scaun episcopal era vacant de patruzeci de ani. Cu această ocazie, el a dorit ca la numele de Anton să asocieze și numele Maria, ca expresie a încrederii în ajutorul puternic al Maicii Preacurate. Ajuns la noul loc de activitate, își reia munca de tipărire și răspândire a cuvântului scris. Biografii săi au notat că timp de șase ani a rostit unsprezece mii de predici, a reglementat treizeci de mii de căsătorii, a conferit Sfântul Mir la trei sute de mii de persoane. Dorind să contribuie și la dezvoltarea vieții materiale a credincioșilor săi, a întemeiat o școală de agricultură și el însuși a redactat câteva broșuri despre cultivarea rațională a pământului. În jurul său s-au format însă două tabere de adversari: de o parte coloniștii spanioli îl găseau vinovat că se împotrivește sclaviei și ține cu răsculații, de altă parte cubanezii naționaliști îl considerau vinovat pentru că era spaniol. La l februarie 1856, pe când ieșea din biserică, Arhiepiscopul a fost lovit cu un cuțit care i-a sfărâmat obrazul stâng; deoarece viața îi era în primejdie, a fost rechemat în Spania și numit duhovnic la curtea regală.

Evenimentele din anii 1867 l-au silit să se refugieze în Franța, unde a legat strânse prietenii cu lumea artiștilor, pentru care a întemeiat o academie, pusă sub patronajul Sfântului Mihai. Din nou este atins de o boală care îl consumă în scurtă vreme, și la 24 octombrie 1870, cu două luni înainte de împlinirea vârstei de șaizeci și trei de ani, se stinge în mănăstirea călugărilor cistercieni din Fontfroide, asemenea lumânării de ceară ce s-a consumat pentru a aduce în lume căldură și lumină. În timpul anului sfânt 1950, Papa Pius al XII-lea l-a ridicat la cinstea sfintelor altare.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire