SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfânta Paraschiva (sec. al XI-lea)
14 octombrie (calendarul bizantin)

Sfânta Cuvioasa Paraschiva s-a născut în satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți creștini, evlavioși și de neam ales. Din copilărie iubea rugăciunea și arăta multă râvnă pentru lepădarea de avuțiile pământești și pentru viețuirea în muncă și înfrânare, căutând cu orice prilej să ajute pe cei lipsiți. Pentru că își împărțea hainele cu cei săraci și-a atras de multe ori mustrarea părinților. Murindu-i părinții și moștenind averea părintească împreună cu fratele ei Eutimie, care mai târziu v-a ajunge Episcop, Paraschiva și-a dăruit partea de avere săracilor, a părăsit locurile natale și a plecat spre Locurile Sfinte cu dorința fierbinte de a umbla pe urmele pașilor lui Isus.

Ea a trăit vreme îndelungată în sihăstriile din Tracia, apoi în Iraclea din Pont și după ce a trecut prin Ierusalim, s-a retras în pustiul Iordanului. Acolo, într-o mănăstire de maici, a viețuit până la vârsta de 25 de ani. Spre sfârșitul vieții se întoarce în ținuturile natale, în drum vizitând și Constantinopolul cu marea biserică " Sfânta Sofia" și biserica " Vlaherne", ce era închinată Maicii Domnului. Întoarsă în satul în care se născuse, petrece doi ani în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", în smerenie, pocăință și post aspru.

După trecerea la cele veșnice trupul ei a fost îngropat în loc necunoscut, aproape de țărmul mării. Nu se știe cu exactitate când a trăit, dar un panegiric bizantin susține afirmația potrivit căreia Sfânta Cuvioasa Paraschiva a trăit la începutul secolului al XI-lea, iar moartea ei se crede că a survenit pe la anul 1050 d. Hr. Sfintele ei moaște au fost descoperite după o vreme în chip minunat și au fost așezate în biserica din Epivat. Faima sfintelor ei moaște l-a determinat pe țarul Ioan-Asan I, împăratul româno-bulgarilor, să le mute la Tîrnovo, capitala țaratului. În 1393 când turcii cuceresc cetatea moaștele au fost date domnitorului român Mircea cel Bătrân. După lupta de la Nicopole moaștele au fost dăruite despoților sârbi și duse la Belgrad, iar de aici au fost duse la Constantinopol, pe la 1570, și așezate în Catedrala patriarhală. În anul 1641, după ce a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice, domnitorul Moldovei, Vasile Lupu a adus sfintele moaște și le-a așezat în biserica ortodoxă "Trei Ierarhi" din Iași, unde sunt și astăzi. Evenimentul s-a întâmplat în data de 14 octombrie 1641.

Dimitrie Cantemir istorisește despre aducerea moaștelor în Moldova următoarele : "Sultanul Murad al IV-lea a dat voie Domnului Moldovei, Vasilie, să strămute sfintele moaște, din biserica patriarhicească a Constantinopolului; și le-a câștigat acestea, pentru cele înalte și mari binefaceri și slujbe, făcute Sfintei Biserici celei mari; că din înseși veniturile sale a plătit peste 260 de pungi, ce datora Biserica turcilor și creștinilor. Însă, fiindcă la turci este oprit a strămuta mortul peste 3 mile, afară de trupul sultanului, a cheltuit peste 300 de pungi la poarta otomană, ca să ia voie pentru strămutarea sfintelor moaște".

Moaștelor Sfintei Paraschiva le sunt atribuite multe minuni. Un exemplu este protecția Iașiului în bombardamente din timpul celor două războaie mondiale, Catedrala ortodoxă ce le găzduiește fiind complet neatinsă de nici un obuz. Un alt exemplu îl constituie seceta din anul 1947, când oamenii și animalele mureau de foame. Moaștele Sfintei Parascheva au fost scoase în procesiune prin satele Moldovei, și se spune că în urma ei veneau nori de ploaie bogată și adăpau pămîntul.

diverse surse


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire