SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Dionisie Areopagitul (sec. I)
9 octombrie (calendarul latin)
3 octombrie (calendarul bizantin)

În Faptele Apostolilor (17, 22 ș.u.) ni se povește cum Sfântul Apostol Paul, aflat în Areopagul din Atena, a propovăduit locuitorilor cetății despre "Dumnezeul necunoscut", cel căruia aceștia îi ridicaseră un altar, chiar fără a-l cunoaște. "Și auzind despre învierea morților, unii l-au luat în râs", se spune în Scriptură. Dar unii l-au ascultat cu interes, iar printre aceștia s-a aflat și Dionisie, om înțelept și priceput filosof.

Istorisirea vieții lui ne spune că, dornic de cunoaștere omenească, el a fost și în Egipt, unde a învățat cititul în stele. Într-una din zile, pe când era el acolo, ziua s-a făcut dintr-o dată noapte și așa a fost timp de trei ceasuri: era momentul morții Domnului nostru Isus Cristos. Aceasta avea să o priceapă însă abia acum, când, stând de vorbă cu Paul, a aflat de la el despre Dumnezeul necunoscut, care a venit pe pământ și s-a născut din Preacurata Fecioara Maria și pentru mântuirea oamenilor a răbdat pironirea pe cruce; și a cărui pătimire, soarele, neputând s-o vadă, s-a întunecat și nu s-a mai văzut lumina lui în lume vreme de trei ceasuri.

Dionisie s-a convertit la creștinism, împreună cu soția sa Damar și cu toată familia, și i-a urmat lui Paul. La Tesalonic, Paul l-a făcut Episcop și l-a trimis înapoi în Atena, să aibă grijă de turma de aici. În perioada cât a fost cu Sfântul Paul, Dionisie a avut ocazia să se întâlnească și cu alți apostoli, martori direcți ai morții și învierii lui Cristos. Se spune chiar că Dionisie a luat parte cu ceilalți apostoli la îngroparea Mamei lui Isus. Ca Episcop de Atena, Dionisie s-a îngrijit cu mare atenție de cei încredințați lui spre păstorire. Povestea vieții lui în continuare este însă controversată.

În versiunea răsăriteană, Dionisie a dorit să fie apostol asemenea lui Paul, și a renunțat la episcopatul în Atena și s-a dus să propovăduiască Evanghelia în Europa. A ajuns și la Roma, unde a fost bine primit de Sfântul Clement, Papa Romei. El a fost trimis împreună cu Episcopul Luchian, cu preotul Rusticus și cu diaconul Elefterie să îi aducă la Dumnezeu pe locuitorii din Galia. După versiunea occidentală, este vorba de un alt Dionisie, fiind doar coincidență de nume. Că este vorba de Dionisie Areopagitul sau este vorba de un alt Dionisie, cert este că în urma prigoanei dezlănțuite de împăratul roman, un Dionisie a fost prins la Paris împreună cu însoțitorii lui.

Arestați împreună, Dionisie, Rusticus și Elefterie nu s-au lepădat de credința lor, ceea ce i-a costat în final viața. Deși bătrân, Dionisie a fost chinuit, pus pe un pat sub care s-a făcut foc, aruncat la animale (care însă în chip minunat nu s-au atins de el). În final asupritorii s-au hotărât să îi fie tăiat capul. Se spune că după ce i-a fost tăiat capul, Sfântul Dionisie s-a ridicat, și-a luat capul în mâini și a mers la o anumită distanță de locul decapitării unde și-a pus capul în mâinile unei femei. Minunea a produs convertiri, iar în acel loc i-a fost ridicată o biserică ce îl are ca patron. Acest eveniment este reflectat de unele imagini ale Sfântului, care îl prezintă decapitat, cu capul în brațe.

după "Viețile Sfinților"
Editura Episcopiei Ortodoxe a Romanului și Hușilor


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire