SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfinții Îngeri păzitori
2 octombrie (calendarul latin)

Sfântul Grigore cel Mare afirmă că aproape fiecare pagină a Sfintei Scripturi dă mărturie despre existența Îngerilor. Noul Testament amintește prezența Îngerilor în legătură cu întruparea și nașterea Domnului nostru Isus Cristos, apoi la ispitirea lui Isus și în Grădina Măslinilor. De asemenea, Îngerii sunt arătați ca martori ai învierii lui Isus; ei iau parte la primele evenimente din viața Bisericii, ajută pe apostoli, transmit diferite mesaje din partea lui Dumnezeu. Îngerii vor face ultimele pregătiri pentru Judecata Universală, vor executa sentința despărțind pe cei condamnați de cei aleși, vor forma coroana luminoasă a lui Cristos biruitor. Îngerii sunt menționați în Vechiul și în Noul Testament de mai mult de trei sute de ori; acest fapt explică și îndreptățește cinstirea deosebită pe care le-o acordă creștinii, chiar de la începuturile Bisericii. Dar admirația și devoțiunea față de ei sunt îndreptățite și mai mult dacă avem în vedere natura lor de "spirite pure", ființe înzestrate cu inteligență și voință liberă, întru totul luminate de înțelepciunea și voința divină.

Pentru noi oamenii, Îngerii sunt mesagerii prin care Dumnezeu ne comunică adeseori adevărul său, comunicând sufletului nostru lumina interioară a cuvântului divin; ei sunt în același timp păzitorii sufletelor noastre și ne acordă ajutorul lor pentru desăvîrșirea vieții spirituale și dobândirea mântuirii veșnice; Îngerii sunt martorii nevăzuți ai gândurilor noastre, bune sau rele, cunoscute sau necunoscute de oameni. Bossuet în panegiricul pentru sărbătoarea Îngerilor Păzitori spunea: "Ei oferă lui Dumnezeu faptele noastre bune, adună cu grijă chiar și dorințele noastre, roagă pe Dumnezeu să țină seamă chiar și de gândurile noastre... Să ne simțim fericiți că avem prieteni atât de plini de grijă față de noi, mijlocitori atât de credincioși, interpreți care ne iubesc și ne doresc binele...". Biserica, pe baza afirmațiilor Domnului nostru Isus Cristos, ne învață că orice creștin în momentul Botezului este încredințat de Dumnezeu unui Înger, căruia i se dă misiunea de a-l păzi și a-l conduce pe calea binelui, a-i insufla gânduri și sentimente nobile, a-l sprijini în tot ceea ce întreprinde spre slava lui Dumnezeu și binele aproapelui.

Sfânta Liturghie din ziua de 29 septembrie, când sunt sărbătoriți sfinții Arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael, amintește de nouă coruri cerești: Îngerii, Arhanghelii, Tronurile, Domniile, Puterile, Cerurile, Tăriile, fericiții Serafimi și Heruvimii.

În anul 1508, Papa Leon al X-lea a probat recitarea de către călugării franciscani a unui oficiu divin în cinstea Îngerilor Păzitori, oficiu întocmit de călugărul Giovanni Colombi. Peste un secol, Papa Paul al V-lea a rânduit o sărbătoare în cinstea Îngerilor Păzitori. Această sărbătoare a fost ținută mai întîi în Peninsula Iberică, apoi a trecut la bisericile din Franța și Austria, și mai pe urmă s-a extins la întreaga lume creștină.

* * *

Cuvântul înger provine de la termenul grecesc anghelos, care are înțelesul de: sol, trimis. Deoarece în traducerea grecească a Vechiului Testament acest cuvânt a fost folosit pentru a denumi spiritele cerești trimise de Dumnezeu să aducă oamenilor diferite mesaje, termenul a devenit sinonim cu: trimis al lui Dumnezeu, trimis al cerului. Sub forme împrumutate din limbile greacă și italiană, cuvântul înger este folosit ca nume de persoană în prenumele: Anghel, Anghelina, Angela, Angelica, Angelo, Gelu.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire