SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Roman Melodul (+560)
1 octombrie (calendarul bizantin)

Sfântul Roman Melodul a rămas cunoscut ca autor a mii de imnuri liturgice deosebit de frumoase, dintre care din păcate doar o parte au mai ajuns până astăzi. Acestea sunt însă dovadă clară a talentului său dumnezeiesc în compunerea unor imnuri într-un limbaj simplu, pe înțelesul și pe placul credincioșilor.

Roman s-a născut în părțile Siriei, convertindu-se în tinerețe de la iudaism la creștinism. Atras de Dumnezeu, el și-a trăit tinerețile în feciorie și curăție. A fost paraclisiarh în biserica Veritului, mai apoi mutându-se la Constantinopol, unde s-a alipit de biserica Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Aici el și-a continuat slujirea, cu mult post și rugăciune, participând în fiecare noapte la slujbele de priveghere ce se țineau acolo. Fără să știe carte, Roman era însă luminat cu înțelepciunea cea de sus; căutându-l pe Dumnezeu, el se dovedea deasupra celor care căutau înțelepciunea veacului acestuia. Și lui i se pot aplica cuvintele apostolului: "Pe cele nebune ale lumii le-a ales Dumnezeu, ca pe cele înțelepte să le rușineze".

Prin viața sa, Roman a ajuns să fie iubit de Patriarhul Eftimie al Constantinopolului, care îl ținea aproape la slujirile din biserică, spre nemulțumirea unora dintre clerici. Aceștia îl urau pe Roman și cârteau împotriva patriarhului, zicând: "Pe cel ce este prost asemenea cu noi l-ai făcut". Într-una din seri, venind împăratul la biserică, preoții l-au tras după el și l-au chemat să cânte cu din amvon. Ei știau de fapt că Roman nu știe să citească și doreau astfel să își bată joc de el. Ceea ce s-a și întâmplat, Roman rușinându-se și plângând pentru umilințele la care a fost supus. După Liturghie, Roman a mers în biserică în fața icoanei Născătoarei de Dumnezeu, tânguindu-se și rugându-se să fie ajutat.

Mai apoi a mers acasă și, trist fiind, s-a culcat. În vis i-a apărut însă Preasfânta Fecioară Maria, ținând în mână o bucată de hârtie și spunându-i: "Deschide-ți gura". Și făcând el aceasta, Sfânta Fecioară i-a pus hârtia în gură, zicându-i: "Mănâncă această hârtie". Iar Roman a mâncat și a înghițit hârtia după care s-a trezit din somn. Bucuros, Roman și-a dat seama că avusese o viziune, după care a simțit în mintea sa înțelegere de carte, prin mijlocirea Fecioarei. Inima lui s-a umplut de înțelepciune și mai mare, iar Roman a început din acel moment a-i mulțumi învățătoarei sale pentru înțelepciunea și știința de carte primită atât de miraculos.

În noaptea următoare, el s-a întors la biserică, plin de bucurie pentru darul primit de la Preasfânta Fecioară. În momentul cântării condacului, Roman s-a urcat în amvon și a cântat un condac propriu, alcătuit de el: "Fecioara astăzi pe Cel mai presus de ființă naște și pământul peștera celui neapropiat aduce". Toți, văzând și auzind aceasta, s-au minunat și cu mulțumire au ascultat cântarea, luând aminte la puterea cuvintelor. După Liturghie, Patriarhul l-a întrebat: "De unde îți vine ție această înțelepciune?" El a mărturisit puterea Născătoarei de Dumnezeu și darul primit de la ea. Preoții care își băteau joc de el, au căzut acum la picioarele lui Roman, cerându-și iertare.

Patriarhul l-a hirotonit diacon și se spune că din gura lui curgea un râu de înțelepciune și că cei ce mai înainte îl batjocoreau pentru prostie și neștiință de carte, învățau acum de la el. Sfântul Roman a cântat și a compus numeroase condace la praznicele împărătești și la ale Născătoarei de Dumnezeu și la sfinții însemnați. Multe dintre ele se mai folosesc și astăzi în Bisericile creștine ale Răsăritului.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire