SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Moise Etiopianul (+400)
28 august (calendarul bizantin)

Moise s-a născut se pare în anul 325, într-o familie etiopiană sclavă a unor egipteni de vază. Datorită feței lui negre mai este cunoscut și ca Moise cel Negru. Și neagră i-a fost viața la început, el ajungând un vestit tâlhar. Remarcându-se prin răutate a ajuns chiar capul unei bande cu care a tâlhărit pe mulți oameni, a luat multe vieți și a făcut multe fapte necurate.

Dar mila lui Dumnezeu este mare: Dumnezeu l-a chemat într-o zi la pocăință, pentru că El nu dorește moartea păcătoșilor, ci întoarcerea lor spre mîntuire. Moise s-a căit de faptele lui cele rele, a renunțat la a mai fi tâlhar și s-a dus în pustiu, retrăgându-se într-o mănăstire. Cu multă pocăință și multe lacrimi, el a ajuns un monah ales, alegând sihăstria. Se povestește că într-una din zile a fost atacat chiar în chilia sa de patru tâlhari. Voinic fiind, i-a biruit și i-a dus la frații săi monahi, dându-i pe mâna lor. Tâlharii au recunoscut între timp în Moise pe prietenul lor de nelegiuri. S-au mirat de schimbarea produsă în viața lui Moise și i-au dat mărire Domnului. Ei, dar și alți tâlhari, s-au convertit apoi la Domnului, devenind buni monahi.

Moise, luptând împotriva ispitelor diavolești, a continuat să progreseze în perfecțiunea spirituală. Una din faptele sale de milostenie era alimentarea cu apă a bătrânilor ce viețuiau în chilii aflate la mare distanță de apă. El făcea aceasta noaptea, pentru a nu fi cunoscut. Dar diavolul știa aceasta și într-una din nopți l-a lovit lăsându-l aproape mort. Moise a supraviețuit și acestei încercări și pe zi ce trece devenea tot mai desăvârșit, și de aici tot mai vestit. Se spune că un bogat a vrut într-o zi să îl viziteze, pentru a fi binecuvântat de el. În drumul său, acesta s-a întâlnit cu un monah pe care l-a întrebat: "Unde este chilia părintelui Moise?" Răspunsul primit a fost: "Este un bătrân nebun și foarte mincinos și are viață necurată". Ajungând la frații săi monahi, bogatul și-a exprimat mirarea: "Eu, auzind de părintele Moise, am venit să mă binecuvintez de dânsul. Dar ne-a întâmpinat pe noi un monah, și, întrebându-l unde petrece părintele Moise, el a zis multe cuvinte de hulă contra lui, numindu-l nebun, mincinos și că ar avea viață necurată". Monahii l-au întrebat: "Cum arăta acel stareț care v-a spus cuvinte urâte împotriva sfântului bărbat?" El a răspuns: "Un bătrân înalt, negru la față și îmbrăcat în haină proastă". Atunci frații l-au recunoscut și au zis: "Acela este cu adevărat părintele Moise și de vreme ce nu a voit să fie văzut și cinstit, de aceea a grăit acele vorbe pentru sine însuși".

După mai mulți ani, cuviosul Moise a primit treapta preoției. După vreo alți 15 ani, pe când Moise împlinea vârsta de 75 de ani, el și-a adunat pe cei 75 de ucenici și le-a spus: "Sculați-vă și fugiți de aici, că astăzi barbarii vor veni în schit să taie pe monahi". Aproape toți au fugit, doar șapte frați au rămas împreună cu Moise. La sosirea barbarilor, unul dintre călugări a fugit. Barbarii l-au ucis pe Moise și pe cei șase frați ce erau cu el. Se spune că fratele ce fugise, din locul unde era ascuns, a văzut cerul deschis și șapte cununi luminoase pogorîndu-se. După ce barbarii au plecat, el s-a întors în chilie, unde a găsit pe părintele și pe frați tăiați, iar trupurile lor zăcând în sânge. După aceasta, venind și ceilalți frați, le-au îngropat trupurile plângând.

Acesta a fost sfârșitul Cuviosului părinte Moise Etiopianul, care din tâlhar s-a făcut monah și care, prin adevărată pocăință, a plăcut desăvârșit lui Dumnezeu. Lui nu numai Raiul, dar și cerul i s-a deschis ca unui mucenic, și s-a învrednicit de cununa slavei.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Episcopiei Ortodoxe a Romanului


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire