SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Cezar de Arles (?-543)
Episcop

26 august (calendarul latin)

S-a născut în jurul anului 470, dintr-o familie din sudul Franței, și la vârsta de 19 ani, a intrat în vestita mănăstire de la Lérins, unde a rămas cinci ani. După această perioadă de reculegere și pregătire, a fost sfințit preot în catedrala din Arles, marele centru administrativ și bisericesc aflat la gurile Rhonului, La început, a condus o mănăstire așezată pe o insulă a Rhonului, și apoi, în 503, i s-a încredințat păstorirea episcopiei de Arles.

Biserica din Arles, în acea vreme, se bucura de o autoritate fără pereche: episcopul său supraveghea toată viața bisericească din Galia și din Spania, avea dreptul să convoace concilii și să-i scrie papei, direct, în plic închis. La prestigiul pe care i-l dădea funcția ocupată, Cezar a adăugat unul și mai mare, acela al propriei sale valori. Deși regii vizigoți și ostrogoți de care atârna erau aderenți ai ereziei ariene, el a știut să mențină cu ei bune relații, și astfel, să-și păstorească vastul teritoriu încredințat, prin conciliile pe care le-a ținut și prin scrierile sale. De la el ne-au rămas câteva tratate mici, câteva scrisori, aproape o sută de predici și o Regulă mănăstirească respectată în mănăstirile de femei, până la apariția și impunerea Regulii benedictine. A murit în anul 543, lăsând amintirea unui păstor sfânt și învățat.

* * *

Numele personal Cezar provine dintr-un supra-nume purtat de ginta Iulia, din care se vor trage Caius Iulius Cezar și Octavianus August; cuvântul de bază exprima, probabil, originea și misiunea divină a ginții. Ulterior, a devenit nume personal, acordat unor împărați, și apoi nume comune, însemnând: împărat, stăpânitor; astfel, a rezultat în limba germană cuvântul Kaiser - împărat, iar: țezar = țar = împărat; mult mai târziu a început a fi folosit ca nume de botez, pe baza considerentului că, prin mântuire și botez, creștinul participă la misiunea lui Cristos: "Isus Cristos este Întâiul - Născut dintre cei morți, stăpânitor peste regii pământului; lui, care ne iubește, care prin sângele său ne-a spălat de păcatele noastre și a făcut din noi o împărăție, preoți pentru Dumnezeu Tatăl său, lui să-i fie mărire". (Apoc. I,5-6) În limba română, se întâlnesc și formele Chezar, Chezarie, precum și numele de femeie Cezara, Cezarina.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire