SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Josaphat Siskov (1884-1952)
preot asumpționist

Rober Matej Siskov s-a născut la 9 februarie 1884 la Plovdiv (atunci Filippopoli), într-o familie de catolici zeloși. La vârsta de 9 ani, în septembrie 1893, Rober Matej a intrat la școala din Kara-Agac, nu departe de Odrin. În 29 aprilie 1900, la doar 16 ani, a devenit aspirant asumpționist la Fanarachi, în Turcia, și i s-a dat numele de Josaphat, sub care a fost cunoscut din acel moment.

În 1904 s-a mutat în orașul Luven, pentru a-și putea continua studiile de filosofie și teologie. Aici, în data de 11 iulie 1909, a fost hirotonit preot de rit latin. Din 1914 până în 1919, în timpul primului război mondial, a fost profesor la colegiul "Sf. Augustin" din Plovdiv. În luna iulie a anului 1929 a fost numit director al micului seminar "Sfinții Ciril și Metodiu" din orașul Jambol, unde studiau elevi de ambele rituri, latin și bizantin.

Deschis către noutățile tehnice, a fost prima persoană din Jambol care avea și utiliza o mașină de scris cu caractere chirilice, a introdus cinematografia în formarea elevilor și a organizat serate pentru tineri, care pentru prima dată, mulțumită lui, au putut asculta gramofonul.

Oaspete preferat al seminarului era Mons. Angelo Giuseppe Roncalli, în acea vreme Delegat Apostolic (reprezentant pontifical) în Bulgaria: lui îi plăcea să viziteze seminarul, și rămânea mereu uimit de activitatea care se desfășura acolo.

În 1937 a fost numit Superior Provincial de Varna, unde a rămas până la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. În 1948, când preoții străini au fost constrânși să părăsească Bulgaria, pr. Josaphat a fost numit paroh la Varna. Aici a fost arestat de către miliție în decembrie 1951. Timp de aproape un an, asumpționiștii nu au avut nici o veste despre confratele lor, până în momentul în care a fost publicată în ziare denunțarea celor 40 de persoane. Toți erau denunțați pentru spionaj și conspirație împotriva "Puterii poporului". Printre ei figura și numele pr. Josaphat Siskov, care a fost denunțat ca fiind "unul dintre cei mai vechi spioni".

Pentru toți trei a fost pronunțată la data de 3 octombrie 1952 sentința de condamnare la moarte, iar în noaptea de 11 spre 12 noiembrie 1952 au fost executați prin împușcare în Sofia, împreună cu Fericitul Episcop Eugenio Bossilkov. Nici astăzi nu se știe în ce loc din cimitirul din Sofia au fost înmormântați.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire