SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericita Liduina Meneguzzi (1901-1941)

"Mesajul pe care îl transmite astăzi Fericita Liduina Meneguzzi Bisericii și lumii este un mesaj de speranță și de iubire: o speranță care-l scapă pe om de egoism și de formele aberante de violență; o iubire care devine invitație la solidaritate, la împărtășire și la slujire, după exemplul lui Isus care a venit nu ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru toți". (cf. Decret asupra Eroismului Virtuților)

Elisa Angela Meneguzzi (viitoarea Soră Liduina) s-a născut la 12 septembrie 1901 la Abano Terme, în localitatea Giarre, provincia Padova, dintr-o familie foarte modestă de țărani, dar bogată în cinste și credință, valori pe care copila și le însușește repede. Participa zilnic la Liturghie, chiar dacă trebuia să parcurgă pe jos 2 kilometri.

La vârsta de paisprezece ani, începe să lucreze la familii înstărite și în hoteluri, pentru a-și ajuta familia. Fiind blândă, mereu disponibilă, este curând îndrăgită de toți. Dorind însă să-și consacre viața lui Dumnezeu, la 5 martie 1926, intră în Congregația Surorilor Sf Francisc de Sales. Aici își împlinește dorința de dăruire totală lui Dumnezeu și continuă să răspândească în jurul ei comorile inimii sale.

Mai târziu, este trimisă misionară în Etiopia, la Dire-Dawa, un oraș cosmopolit datorită prezenței oamenilor de origini, culturi, obiceiuri, religii diferite. Aici lucrează ca infirmieră în Spitalul Civil Parini care, o dată izbucnit războiul, devine spital militar, unde sunt îngrijiți soldații răniți, față de care Liduina este cu adevărat "un înger al carității": îi îngrijește cu gingășie și dăruire neobosită, văzând în fiecare dintre ei chipul lui Cristos. Dăruirea sa nu se limitează doar la italieni; cu un adevărat spirit ecumenic, se apleacă asupra tuturor, albi și negri, catolici și copți, musulmani și păgâni.

La 2 decembrie 1941 moare, după o boală îndelungată, la vârsta de 40 de ani, încredințată cu totul voinței lui Dumnezeu, și oferindu-și viața pentru pace în lume. Din dorința soldaților care-i deplângeau moartea, este înmormântată în cimitirul din Dire-Dawa, în zona rezervată lor.

După douăzeci de ani, în iulie 1961, osemintele sale sunt transportate la Padova, într-o capelă a Casei Mamă, unde prieteni și credincioși vin aici să o salute și să-i ceară să mijlocească pentru ei la Dumnezeu.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire