SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Timotei (sec.I)
Episcop

26 ianuarie (calendarul latin)
22 ianuarie (calendarul bizantin)

Sfinții Timotei și Titus au fost formați și îndrumați de marele Apostol al neamurilor; pentru acest motiv în noul calendar comemorarea lor este în continuarea sărbătorii convertirii Sfîntului Pavel. Timotei este chipul ucenicului exemplar: ascultător, discret, muncitor, curajos. Pentru aceste calități Pavel îl alege de tovarăș în munca apostolică, în locul lui Ioan Marcu, încă din toamna anului 50, în timpul celei de a doua călătorii misionare a lui.

Născut în localitatea Listra, unde Paul l-a întâlnit în cursul primei sale călătorii și l-a avut printre cei dintâi convertiți, Timotei fusese crescut în religia ebraică de către bunica sa Loida și mama sa Eunice care i-au insuflat o mare dragoste față de Sfânta Scriptură. Din acest moment, viața lui este strâns legată de a marelui Apostol. Timotei este alături de Pavel la Filipi, și la Tesalonic; îi găsim împreună la Atena, la Corint, la Efes, și în cele din urmă la Roma, în perioada primei arestări a lui Pavel. Neobosit "comis voiajor" al Apostolului neamurilor, Timotei ține legătura între Pavel și tinerele comunități fondate de el. Adesea îi ducea scrisorile și-i aducea noutățile din comunitățile respective.

Între anii 63 si 66, cînd primește prima scrisoare de la Pavel, Timotei se afla în capul Bisericii din Efes. Din Roma, Pavel îi scrie o a doua scrisoare, rugându-l să vină până la el cât mai în grabă, înainte de sosirea iernii. E mișcătoare rugămintea bătrânului apostol de a-i aduce o îmbrăcăminte de lână, pentru a se apăra de frigul carcerei romane. Timotei a fost de față la execuția Sfântului Pavel, apoi s-a întors definiv la sediul său din Efes, unde, conform unei tradiții destul de târzii, a murit în anul 97.

***

Între numele cu o deosebită amprentă religioasă, Timotei are un loc de frunte. El este format din două cuvinte grecești: timao, cuprinzând ideea de respect, teamă, cinstire și Theos, Dumnezeu. Împreună, desemnează starea sufletească a celui care cinstește pe Dumnezeu, și din iubire se teme de El. Aproape spontan, ne vine în minte cuvântul Sfintei Scripturi : "Teama de Dumnezeu este începutul înțelepciunii".

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire