SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Iacob (sec. I)
apostol

3 mai (calendarul latin)
23 octombrie (calendarul bizantin)

SfântuI Iacob, pe care evanghelistul Marcu îl numește «cel Mic» pentru a-l deosebi de omonimuI său, Iacob ceI Mare, fratele lui Ioan, intră în istorie ca Episcop de Ierusalim, după anul 42, când Iacob cel Mare a fost martirizat și Petru a părăsit orașul. De la Sfântul Iacob cel Mic a rămas o scrisoare, cuprinsă în Noul Testament; scrisoarea este adresată tuturor comunităților creștine și arată că autorul ei este un om hotărât, chiar aspru «cenzor necruțător al greșelilor, dar și părinte înțelept». Ea cuprinde expresii tari care, și astăzi, după nouăsprezece veacuri, sunt perfect actuale : «De unde vin războaiele și de unde certurile dintre voi ? Nu, oare, de aici: din poftele voastre care se luptă în mădularele voastre ? Poftiți și nu aveți; ucideți și pizmuiți și nu puteți să dobândiți ce doriți; vă sfădiți și vă războiți, și nu aveți pentru că nu cereți. Cereți și nu primiți, pentru că cereți rău, ca voi să risipiți în plăceri. Nesocotiților!» (4,1-3).

Despre moartea SfântuIui Iacob cel Mic avem însemnări foarte vechi. Istoricul evreu Iosif Flavius ne spune că Iacob cel Mic a fost condamnat să fie ucis cu pietre, în anul 61 sau 62; condamnarea a fost hotărâtă de marele preot Annah al H-lea, care rămăsese autoritate supremă în Ierusalim, în intervalul dintre moartea procuratoruIui Festus și numirea succesoruIui său; marele preot a folosit situația pentru a-l elimina pe episcopul creștin al Ierusalimului. Asemenea celorlalți apostoli, Iacob cel Mic pecetluiește cu sângele său credința și dragostea lui față de Răstignitul de pe Golgota.

* * *

Numele Iacob a fost purtat de unul dintre cei doi copii ai lui Isac: Esau și Iacob. Asupra înțelesuIui acestui cuvânt nu s-a ajuns la o soluție clară, deși este unul dintre numele foarte răspândite, mai întâi în lumea mozaică și arabă, apoi și în lumea creștină. Foarte probabil este în legătură cu o rădăcină verbală însemnând: a proteja, a apăra - și Iacob "ar putea fi înțeles ca: «fiind sub ocrotirea lui Dumnezeu». Doi dintre apostoli au purtat acest nume; «Martirologiul Roman» amintește alți zece sfinți cu numele Iacob. Ei ne arată cum un nume foarte vechi și neclar poate deveni strălucitor printr-o viață sfântă.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire