SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Francisc de Sales (1567-1622)
Episcop și învățător al Bisericii

24 ianuarie (calendarul latin)

"Dacă greșesc, vreau mai degrabă să greșesc din prea multă bunătate decât din prea multă asprime." În această afirmație a Sfântului Francisc de Sales (născut în 1567 în castelul din Sales dintr-o familie nobilă din Savonia - regiune în sud-estul Franței, la frontiera cu Italia) se află secretul simpatiei care și-a atras-o din partea contemporanilor săi. Blândețea sufletului său, care fascinează atât de mult pe cei care-i citesc viața, nu era o însușire înnăscută, după cum apare din următoarea frază: "Vrei ca într-un sfert de oră să pierd acea puțină blândețe pe care am dobândit-o în douăzeci de ani cu prețul atâtor osteneli?"

După luarea licenței în drept la universitatea din Padova, împotriva așteptărilor părinților, la vârsta de 26 de ani cere să devină preot și se prezintă voluntar pentru misiunea oficială de predicator catolic printre calvinii din părțile Genevei. S-a dovedit un preot plin de zel și neobosit lucrător în via Domnului.

Văzând că roadele obținute prin predici erau foarte puține, a început să publice foi volante pe care el singur le strecura sub ușile caselor sau le afișa pe pereți; această originală activitate i-a meritat titlul de patron al ziariștilor și al tuturor celor care vor să răspândească adevărul creștin slujindu-se de mijloacele de comunicații sociale.

Dar și foile volante strecurate sub ușile caselor au avut puțină influență.

Ducele de Savoia, de care depindea Francisc, s-a oferit să îi vină în ajutor cu mijloace militare. El a protestat energic, deoarece intoleranța nu se potrivea cu temperamentul lui care a preferat să își ducă mai departe lupta pentru puritatea credinței folosind metodele iubirii creștine, încercând să lumineze conștiințele prin scrieri adecvate. "Introducerea la viața evlavioasă" și "Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu" sunt cărțile lui cele mai citite, care i-au adus și titlul de Învățător al Bisericii. "Tratatul despre iubirea lui Dumnezeu" a fost argumentul cu care a convins pe hughenoți să se întoarcă în sânul Bisericii Catolice.

La vârsta de 32 de ani este numit Episcop ajutor, și peste 3 ani Episcop titular de Geneva; în această calitate a introdus în Dieceză reformele propuse de Conciliul Ecumenic din Trento. Director de conștiință al Sfântului Vincențiu de Paoli, și al Sfintei Ioana Francisca de Chantal, care împreună cu el a format Ordinul Vizitațiunii, Francisc de Sales, pe bună dreptate, poate fi considerat drept unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai umanismului creștin de tip specific francez.

A murit la Lyon în ziua de 28 decembrie 1622, din cauza unui atac de apoplexie, și a fost declarat sfânt în 1655. Noul calendar îl amintește la 24 ianuarie, zi în care rămășițele lui pământești au fost transportate de la Lyon la Annecy pentru înmormântare definitivă. Annecy este locul unde și-a avut reședința în calitate de Episcop de Geneva, pentru că în acel timp Geneva era sub administrația calvină, care nu permitea unui Episcop catolic să locuiască în Geneva.

Inițial, numele de Francisc (francez) a fost dat unor copii născuți pe când tatăl lor se afla în Franța. Exista un obicei din vechime de a se da copilului care s-a născut în absența tatălui numele țării unde se afla acesta în acest timp. La romani, există numele de Proculus (procul - departe).

După ce numele de Francisc a fost ilustrat de Francisc de Assisi prin viața sa minunată, a devenit foarte popular în lumea creștină. Prin el se afirmă fie dragostea părinților față de Sfântul Francisc de Assisi, fie dorința ca fiul lor să urmeze sfințenia Sfântului Francisc. În calendarul roman sunt încă mulți sfinți cu numele Francisc, dintre care cei mai renumiți sunt: Francisc de Assisi (4 octombrie), Francisc de Paul (2 februarie), Francisc de Sales (24 ianuarie), Francisc Xaveriu (3 decembrie), Francisca Romana (8 martie). Un singur cuvânt poartă cu el istoria atâtor vieți, idealuri mărețe și chemarea spre izvoarele păcii și demnității inimii omenești.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire