SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul László Batthyány-Strattmann (1870-1931)

Laszlo Batthyány-Strattmann s-a născut la 28 octombrie 1870 la Dunakiliti (Ungaria), fiind al șaselea fiu al unei familii maghiare nobile cu tradiție. În 1876, familia s-a transferat la Kittsee Köpcseny, în Austria de astăzi, din cauza pericolului permanent pe care îl prezentau cotele ridicate ale nivelului Dunării.

Când Laszlo avea 12 ani, mama lui, în vârstă de 39 de ani, a murit, o pierdere care a lăsat urme adânci în sufletul copilului. Spunea adesea: "Mă voi face medic și voi vindeca gratis pe toți bolnavii săraci".

După liceu au trecut câțiva ani până să își aleagă profesia. Conform dorinței tatălui său, trebuia să administreze patrimoniul familiei; de aceea s-a înscris la Universitate, la Facultatea de Agricultură din Viena. A studiat și chimia, fizica, filosofia, literele și muzica. În 1896, a început studiile de medicină la Universitatea din Viena, iar în 1900 a obținut licența.

Pe când era încă student, s-a căsătorit la 10 noiembrie 1898 cu contesa Maria Teresa Coreth, o femeie de o religiozitate profundă. Căsătoria celor doi a fost una foarte fericită și armonioasă, și a fost binecuvântată cu 13 fii.

În 1902, Laszlo Batthyány a fondat la Kittsee un spital privat cu 25 de paturi, unde lucra ca medic. La început a fost medic generalist; apoi s-a specializat în chirurgie și, în cele din urmă, ca oculist. În timpul primului Război Mondial, spitalul a fost extins la 120 de paturi pentru îngrijirea soldaților răniți.

După moartea unchiului său, Ödön Batthyány-Strattmann, în 1915, Laszlo a moștenit castelul din Körmend, în Ungaria, și titlul de "principe" precum și numele "Strattmann". În 1920, familia s-a transferat de la Kittsee la Körmend și a organizat într-o aripă a castelului un spital, îndeosebi pentru problemele oftalmologice. În acest domeniu, Laszlo Batthyány-Strattmann a devenit curând un cunoscut specialist, atât în țară cât și în străinătate. Încă din acea perioadă era cunoscut drept un medic pentru săraci: mulți săraci din Körmend, dar și din alte regiuni, îi cereau sfatul și ajutorul, iar el îi îngrijea gratuit. Ca "preț" pentru tratament și pentru îngrijirea medicală din spital cerea ca pacientul să se roage un 'Tatăl nostru' pentru el.

Pe lângă sănătatea trupului, Laszlo Batthyány-Strattmann se îngrijea și de binele spiritual al pacienților săi. Înainte de operație, cerea împreună cu bolnavii binecuvântarea Domnului. Era convins că în calitatea sa de medic doar conducea operația, dar că vindecarea era un dar de la Dumnezeu. Se simțea un instrument în mâna lui Dumnezeu. La plecarea din spital a pacienților, le dădea o iconiță și o broșură cu titlul "Deschide ochii și vezi".

Relația cu soția sa a fost până la sfârșit foarte liniștită. Căutau împreună să își educe copiii în frica de Dumnezeu și onești. În fiecare zi, întreaga familie participa la Sfânta Liturghie, iar după aceea Laszlo Batthyány-Strattmann le dădea copiilor o scurtă instruire creștină, în care primeau și o misiune concretă de îndeplinit, ca faptă bună. După recitarea Rozariului în fiecare seară, discutau împreună despre ziua care a trecut și despre misiunea încredințată.

Însă adevăratele sentimente creștine ale lui Laszlo Batthyány-Strattmann au trebuit să se dovedească în timpul grelei sale boli. Din sanatoriul Löw din Viena, îi scria fiicei sale Lilli: "Nu știu cât mă va mai face să sufăr Bunul Dumnezeu. Mi-a dat atâta bucurie în viață încât acum, la 60 de ani, trebuie să primesc și vremurile mai grele cu recunoștință".

La 22 ianuarie 1931, Laszlo Batthyány-Strattmann a murit, după 14 luni de grele suferințe, la Viena, în faimă de sfințenie.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire