SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Fericitul Pierre Bonhomme (1803-1861)

Pierre Bonhomme s-a născut la Gramat, în Dieceza de Cahors, Franța, la 4 iulie 1803, și în aceeași zi a primit botezul. Încă de copil a anticipat dispozițiile sufletești pe care le-a manifestat mai apoi în mod deplin la maturitate: înclinație spre studiu, ușurință în a învăța și a se exprima, un profund sentiment religios, înclinație spre simplitate și sărăcie. În 1813 a primit Prima Împărtășanie.

Între 1815 și 1818 Pierre Bonhomme frecventează școala la Reilhac, apoi în noiembrie 1818 este primit în seminar, iar la 20 de ani intră în Colegiul Regal din Cahors pentru a studia literele, unde în 1824 obține diploma. În luna noiembrie a aceluiași an intră în seminarul mare din Cahors, unde rămâne până în 1827 când primește subdiaconatul. În același an, în luna noiembrie, primește diaconatul la Montauban, iar la 23 decembrie este hirotonit preot la Cahors.

Un fapt care demonstrează noblețea inimii sale a fost refuzarea unei burse de studiu, pusă la dispoziția lui de conducerea liceului, cu titlul de elev ecleziastic: Pierre Bonhomme, fiind încă nehotărât asupra viitorului său, pentru a nu lua locul altei vocații sigure, a preferat să refuze propunerea. De fapt, avea încă de pe atunci o înaltă concepție despre vocația la preoție, dar nutrind încă o puternică înclinație spre jocuri, divertisment și distracție, a preferat să aștepte să poată domina aceste tendințe înainte de a porni cu zel și responsabilitate pe calea preoției. Legat de acest lucru, pentru a avea un timp de maturizare, nu a trecut direct din seminarul mic din Montauban la seminarul mare din Cahors, ci a preferat să frecventeze Colegiul Regal.

În timpul studiilor, conduita sa a fost excelentă: există mărturii care spun că a știut să își atragă respectul profesorilor și al tuturor colegilor. În familie a fost considerat un model de iubire, de respect, de ajutorare a părinților, iar pentru sora lui Elisabeta a fost nu doar un frate afectuos, ci și un îndrumător spiritual, care a știut să îi deschidă inima spre iubirea lui Dumnezeu, spre rugăciune și spre o intensă viață ascetică.

După hirotonire, și-a început ministerul apostolic spre slava lui Dumnezeu și binele spiritual și material al fraților, minister care, sub diferite forme și cu un ritm aproape frenetic, a caracterizat pe de o parte viața lui și, pe de alta, și virtuțile și spiritualitatea sa. Din zelul său apostolic s-a născut un institut religios care este și astăzi foarte înfloritor: la 11 august 1827, pe când era doar diacon, Bonhomme a deschis la Gramat o școală de studii primare și secundare; în 1831 a deschis la Praysac o școală pregătitoare pentru a-i trimite pe elevi la seminarul mare și apoi, la îndemnul său, a apărut în 1832 Congregația Fiicele Mariei. În vremea când era titular al parohiei Notre-Dame, a fondat Institutul Sfintei Fecioare de pe Calvar, care avea ca scopuri principale educația copiilor, asistența celor săraci, a celor în vârstă, a surdomuților, alienaților mintal și a altor categorii de oameni cu handicapuri grave.

Această activitate, atât de variată, aruncă o rază de lumină asupra personalității deosebite a lui Bonhomme, asupra capacității lui de muncă, asupra dimensiunilor orizontului său spiritual și eclezial, și ne face să înțelegem ce virtuți l-au caracterizat mai mult. Era un apostol plin de zel spre slava lui Dumnezeu, dedicat cu totul binelui material și moral al fraților, îndeosebi al celor mai nevoiași, foarte deschis față de căutarea sfințeniei, atât pentru sine cât și pentru ceilalți. Domnul îi dăruise calități excelente: inteligență vie, capacitate de muncă și bogăție de valori umane. Era contra oricărei căutări și a oricărui interes personal, și convins și experimentat în valorile rugăciunii. Și-a încheiat peregrinarea pământească la 9 septembrie 1861, la Gramat.

www.vatican.va


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire