SFINȚII 

Viețile sfinților
sursa: www.catholica.ro

Sfântul Ioan al Crucii (1542-1591)
14 decembrie (calendarul latin)

Sfântul Ioan al Crucii este contemporan cu Sfânta Tereza de Avila și colaborator al ei la opera de reformare a vieții călugărești carmelitane, atât în mănăstirile pentru femei cât și în cele pentru bărbați; deși mai tânăr decât ea cu douăzeci și șapte de ani, Sf. Tereza nu a ezitat să-l considere părintele spiritual al sufletului ei și să-i ceară părerea în problemele importante. Pentru statura lui mică îi spunea în glumă "jumătate de om", dar în același timp îl numea "micul Seneca"; tot ea mărturisește că nu era posibil să înceapă a vorbi cu dânsul despre Dumnezeu, fără a-l vedea imediat răpit în extaz.

Ioan de Ylpez, care în mănăstire și-a luat numele de Ioan al Crucii, s-a născut la Fontiveros, provincia Avila din Spania, în anul 1542, într-o familie săracă. El va istorisi mai târziu că la vârsta de cinci ani a căzut într-o fântână, și numai datorită Preacuratei Fecioare Maria a rămas în viață și a fost scos viu de acolo. Deoarece nu s-a acomodat cu nici una dintre activitățile și profesiunile lucrative în care familia a voit să-l rețină, la vârsta de douăzeci de ani a intrat într-o mănăstire a călugărilor carmelitani, dar a fost profund dezamăgit de viața mediocră și delăsătoare ce domnea între zidurile mănăstirii. Întristat de cele constatate, se gândea să treacă la călugării trapiști, ale căror norme severe de viață i se păreau mai corespunzătoare preferințelor sale. La această răscruce de viață s-a întâlnit cu Tereza a lui Isus, reformatoarea Carmelitanelor.

Sfânta "fondatoare" nutrea de multă vreme gândul de a introduce reforma și în mănăstirile carmelitane de bărbați, dar nu întâlnise omul providențial. Ochiul ei pătrunzător a întrevăzut în acel frate tânăr, mic de statură, extrem de serios, cu trupul firav dar cu sufletul bogat, pe colaboratorul ideal pentru a duce la îndeplinire proiectul ei îndrăzneț. Micul frate, în vârstă de douăzeci și cinci de ani, a dat imediat dovadă de un curaj neînfrânt; și-a luat numele de Ioan al Crucii și a obținut de la superiorii săi permisiunea de a reinstaura într-o mănăstire disciplina aspră a primelor comunități carmelitane. Astfel a luat ființă la Durvelo primul convent al carmelitanilor desculți. Întoarcerea la mistica spirituală a deșertului și străduințele pentru a face înțeles și acceptat noul fel de viață au abătut asupra inițiatorului reformei un val de suferințe, concretizate prin maltratări fizice și calomnii grave. În 1577 a fost aruncat în temnița de la Toledo, unde a stat opt luni de zile. Pe când se afla în întunericul acestor încercări, sufletul său a fost incendiat de flacăra poeziei ce va străbate operele sale de îndrumare spirituală. Într-o convorbire tainică avută cu Isus Răstignit, a fost întrebat: "Ioane, cu ce să-ți răsplătesc tot ce ai făcut pentru mine?" Răspunsul a fost: "Domine, pati et contemni pro te" - "Doamne, să sufăr și să fiu disprețuit pentru tine!" Sfântul Ioan al Crucii a scris câteva dintre cele mai adânci și luminoase lucrări de analiză și îndrumare pe căile vieții spirituale: "Noaptea întunecată a sufletului", "Urcarea Muntelui Carmel", "Cântare spirituală", "Flacăra iubirii vii". Ca un adevărat maestru, el își expune gândul în sentințe scurte și cuprinzătoare: "Să nu faci, nici să nu spui vreun lucru important, pe care Cristos nu l-ar face și nu l-ar spune, dacă s-ar afla în situația în care te afli tu, dacă ar avea vârsta și sănătatea ta"; "Nu cere altceva decât crucea, și anume crucea fără mângâieri, deoarece aceasta este crucea adevărată"; "Renunță la dorințele tale, și vei afla ceea ce dorește inima ta".

Sfântul Ioan al Crucii a murit în mănăstirea din Ubeda, la 14 decembrie 1591, în vârstă de patruzeci și nouă de ani. A fost ridicat la cinstea altarelor în 1726, și Papa Pius al IX-lea l-a proclamat Învățător al Bisericii.

adaptare după "Viețile Sfinților"
Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire