SFÂNTA SCRIPTURĂ 

Cuvinte de viață veșnică.
Sfânta Scriptură în familia creștină
pr. Iosif Bisoc, OFMConv.

Inapoi la cuprins Nr. 1, 22.10.2003
Introducere asupra titlului

Răsfoind Sfânta Scriptură, am găsit într-un loc scrise următoarele cuvinte: "Nu numai cu pâine trăiește omul, ci și cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu" (Mt 4,4): la citirea acestor cuvinte, am început să meditez asupra importanței pe care Sfânta Scriptură o are în viața de zi cu zi și asupra faptului că niciodată omul nu va fi singur iar ispititorul nu va putea afecta simțămintele sale dacă va avea alături de el două realități: pe Dumnezeu și familia sa!

Rubrica dedicată Sfintei Scripturi, pe care situl www.profamilia.ro dorește să o inaugureze și căruia trebuie adresate sincere felicitări pentru grija deosebită pe care dorește să o acorde familiei greu încercată în acest moment al istoriei concrete, se va intitula Cuvinte de viață veșnică: Sfânta Scriptură în familia creștină. Această denumire nu este nici întâmplătoare, nici arbitrară: în acest enunț se găsește un mare adevăr și anume că familia creștină își poate alimenta credința doar din cuvintele pline de viață veșnică ale Sfintei Scripturi. Rolul pe care Sfânta Scriptură îl joacă în viața familiei creștine nu este neglijabil; nu se poate sustrage nimeni de la marea responsabilitate a înțelegerii, meditării și punerii în practică a învățăturilor pe care Dumnezeu le oferă fiecărui om în parte prin intermediul scrierilor sacre.

Desigur că Sfânta Scriptură nu ne este străină - cel puțin am auzit rostindu-i-se numele în diferite momente ale vieții noastre - și totuși este oportun să ne îndreptăm nu atât ochii trupești, cât pe cei sufletești spre a citi și înțelege ceea ce Dumnezeu, prin intermediul hagiografilor, a scriitorilor sacri, a revelat omului despre sine, despre Împărăția sa și despre modul în care se poate ajunge în locuințele cerești.

În întreaga Sfântă Scriptură, familia ocupă un loc fundamental și poate de aceea, chiar din primele sale pagini, ni se prezintă crearea omului și a primei familii, protopărinții umanității, fericirea întâlnirii dintre bărbat și femeie, dar în același timp ne sunt prezentate și primele păcate ale familiei, primele momente de criză ce o duc la divizare, la o îndepărtare de planul inițial al lui Dumnezeu (cf. Gen 1-11). Pe parcursul studiului, pe care îl începem cu aceste rânduri, ne vom preocupa de modul în care familia a fost percepută și înțeleasă de oamenii Sfintei Scripturi, de acele personaje care au marcat istoria scripturistică și ne vor însoți în aprofundarea vieții de familie pe care omul o îmbrățișează, nu atât ca necesitate biologică, ci, mai ales, ca vocație.

Pentru început ne vom opri asupra Noului Testament și, plecând de la Evanghelii, sufletul și dorința noastră de a-l cunoaște pe Dumnezeu se vor adăpa din cuvintele pline de farmec și de adevăr ale lui Isus Cristos, pentru ca mai apoi să descoperim scrierile care au consolidat creștinismul primar: scrierile pauline, scrierile ioaniene, scrisorile catolice și Apocaplisul.

Structurarea acestei rubrici va avea în vedere orientarea cititorilor spre trei dimensiuni ale înțelegerii mesajului scripturistic: partea exegetică, partea dedicată familiei și învățăturile care reies din pasajul sau pericopa propusă spre dezbatere și mesajul pe care ni-l transmite Biserica prin documentele emise și oferite familiei drept ajutor. În prima etapă, ne vom apleca asupra studiului exegetic și în câteva rânduri vom descoperi ceea ce specialiștii exegeți au prezentat, în ceea ce privește scrierea și interpretarea Sfintei Scripturi, din punct de vedere strict științific. Într-o următoare etapă, vom acorda spațiu explicării modului de aplicare actual al Sfintei Scripturi în cadrul familiei. În cele din urmă, vom căuta să oferim câteva învățături folositoare pentru întreaga familie extrase din documentele Bisericii.

Pentru o confruntare cu adevărat folositoare fiecărui membru al familiei, este necesară citirea Sfintei Scripturi, sau cel puțin a pasajului sau pericopei din săptămâna respectivă, iar sursa de care ne vom folosi este traducerea Noului Testament făcută de Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și editată de editura Sapientia, Iași 2002, și care i-a avut drept coordonatori pe binecunoscutul biblist pr. Alois Bulai și pe regretatul și apreciatul biblist pr. Anton Budău.

Cu speranța că acest început al studiului familial al Sfintei Scripturi are să ne ajute în cunoașterea lui Dumnezeu și va fi spre folosul nostru sufletesc, doresc un sincer "Pace și Bine" tuturor familiilor și le îndemn să persevereze pe drumul ultimei împliniri: împreună spre Dumnezeu!

fr. Iosif Bisoc, OFMConv.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire