Revista "Familia creștină" - 05/2006 

RUGĂCIUNI FĂRĂ RĂSPUNS:
AUDE SAU NU DUMNEZEU RUGĂCIUNILE NOASTRE?
pr. Andrew Apostoli
traducere Oana Capan

Preasfânta Inimă a lui IsusCuprinsAm încercat PFN și a dat greș

 

Cineva spunea odată că dacă Raiul ar avea un departament pentru plângeri, cele mai multe dintre acestea ar fi legate de rugăciuni rămase fără răspuns. Oamenii se roagă mereu și mereu, dar se pare că nu primesc răspuns la întrebările lor. De ce? Dumnezeu aude cu siguranță toate rugăciunile, dar poate că răspunsul pe care îl dă nu este cel pe care îl așteptăm.

O fetiță s-a rugat pentru un prieten de-al ei grav bolnav, și i-a spus acest lucru unui bărbat. În final însă băiatul a murit. Când s-a întâlnit din nou cu bărbatul i-a spus: "Prietenul meu a murit." Bărbatul i-a replicat: "Se pare că Dumnezeu nu a auzit rugăciunea ta." Fetița i-a răspuns: "O, ba da, Dumnezeu a auzit rugăciunea mea. Dar a spus 'nu' pentru că îl dorea pe prietenul meu în Rai."

Nimănui nu îi place să audă "nu" când cere ceva, în special de la Dumnezeu. Dar Dumnezeu spune "nu" la numeroase rugăciuni. Noi credem însă cu Sfântul Paul că Dumnezeu toate le face spre binele nostru atunci când îl iubim (vezi Romani 8,28). Nu reușim să înțelegem infinita înțelepciune a lui Dumnezeu în aceste probleme, pentru că gândurile și căile Lui nu sunt ca ale noastre (vezi Isaia 55,8-9). Cu siguranță ne-ar place să știm de ce ne spune uneori "nu". Sfântul Augustin a dat odată trei răspunsuri la această întrebare, folosind trei cuvinte apropiate în latină: mala, malo și male.

Mala

Mala înseamnă lucruri rele, sau greșite. Unii oameni pur și simplu îi cer lui Dumnezeu lucruri greșite, sau lucruri care le vor face rău, spiritual sau fizic. Mulți se apropie de Dumnezeu în rugăciune de parcă i-ar da lui Moș Crăciun o listă de cadouri pe care le doresc: "Te rog dă-mi o mașină nouă, o vacanță în Caraibe, un bilet câștigător la loteria din săptămâna aceasta!" Toate cererile din rugăciunile lor sunt pentru lucruri materiale care i-ar adânci și mai mult în lumesc. Astfel de lucruri pot fi ușor în detrimentul mântuirii și sfințirii lor, așa că Dumnezeu va înclina spre a răspunde cu "nu". Oricum, din când în când Dumnezeu poate da binecuvântări materiale celor ce le cer, pentru a câștiga afecțiunea și în final convertirea lor.

Este oare permis să te rogi pentru bunuri materiale? Da, atâta timp cât nu sunt un rău în sine, și atâta timp cât la finalul rugăciunii adăugăm: "Dumnezeule, îți cer acestea dacă sunt conforme cu voința Ta" sau "Dumnezeule, Tu știi ce este cel mai bine pentru mine." Ar fi însă mai bine din punct de vedere spiritual să lărgim perspectiva rugăciunii, pentru a include nevoile adevărate, urgente și numeroase ale altora.

Malo

Malo înseamnă în greșeală. Prin aceasta, Sf. Augustin se referă la cei care se roagă trăind în greșeală, sau în păcat. În general Dumnezeu nu răspunde unor astfel de rugăciuni. Se spune că "Dumnezeu ascultă pe cei care îl ascultă". Un exemplu îl avem amintindu-ne de aparițiile din 13 octombrie de la Fatima, când tânăra Lucia i-a cerut Fecioarei Maria să îi vindece pe anumiți oameni. Fecioara i-a răspuns: "Unii da (vor fi vindecați), dar alții nu. Ei trebuie (mai întâi) să își corecteze viețile și să ceară iertare pentru păcatele lor." Dar chiar și așa, după cum am spus și la mala, Dumnezeu poate uneori să împlinească rugăciunile unei persoane care trăiește malo, pentru a o ajuta în drumul ei de convertire.

Male

Male înseamnă greșit, adică a cere în rugăciune dar în mod greșit. Care este modul corect de a ne ruga? Isus subliniază două calități ca fiind esențiale pentru o rugăciune bine plăcută lui Dumnezeu: încrederea și perseverența. Încrederea este foarte importantă în rugăciune. Isus ilustrează această încredere în parabola femeii care a mers la judecătorul cel nedrept (vezi Luca 18,1-8). Ea i-a cerut în repetate rânduri să îi asculte cererea. În aroganța lui, judecătorul a tot refuzat-o. O vreme doar. Văduva venea la el atât de des, încât în final judecătorul a cedat.

Sf. Tereza de Lisieux spunea că în principiu noi primim de la Dumnezeu ceea ce așteptăm. Judecând după toate rugăciunile fără răspuns, am putea concluziona că nu așteptăm prea multe atunci când ne rugăm. Domnul ne asigură însă de puterea rugăciunii. El ne spune: "Tatăl vă dă orice îi veți cere în numele Meu" (cf Ioan 15,16). Isus a mai spus următoarele despre cum trebuie să ne rugăm: "De aceea vă zic vouă: Toate câte cereți, rugându-vă, să credeți că le-ați primit și le veți avea" (Marcu 11,24). Credem noi întotdeauna că rugăciunea ne va fi ascultată? Tocmai de aceea trebuie să avem încredere atunci când ne rugăm.

A doua calitate cerută pentru a ne ruga corect este perseverența. Isus spunea: "Și Eu zic vouă: Cereți și vi se va da; căutați și veți afla; bateți și vi se va deschide" (Luca 11,9). Această promisiune întărește cu siguranță încrederea noastră. Să nu uităm însă că Isus nu a spus: "Cereți o singură dată." Nici nu a spus: "Bateți de trei ori și vi se va deschide!" Perseverența ne face să cerem, să căutăm, să batem continuu. Isus ilustrează perseverența povestind despre un om care primește oaspeți pe neașteptate, noaptea (vezi Luca 11,5-8). Omul nu găsește mâncare acasă pentru oaspeții săi întârziați, magazinele sunt închise, așa că merge la vecin și îi bate la ușă. Acesta se culcase deja: "Nu mă deranja, pe mine și pe familia mea!", îi spune. Dar când omul insistă și bate, vecinul nu are ce face și îl ajută. Nu atât din prietenie, ci pentru că vrea să doarmă.

Rețineți, parabola urmărește să exemplifice perseverența, nu faptul că Dumnezeu vrea să doarmă și de aceea trebuie să insistăm. Încrederea și perseverența sunt lucruri cerute nu dintr-un moft al lui Dumnezeu, ci spre zidirea noastră spirituală. Așa că să insistăm să batem la ușile Raiului. Să nu ne descurajăm, să nu renunțăm, dar mai ales să fim atenți ca rugăciunea noastră să nu fie male, să nu fie pentru mala, și nici noi să nu fim malo. Altfel riscăm să mai adăugăm o rugăciune la departamentul celor etichetate cu "fără răspuns".
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire