Revista "Familia creștină" - 05/2006 

ORIGINEA ȘI DESTINUL CĂSĂTORIEI ȘI FAMILIEI
rabinul Daniel Lapin
traducere Radu Capan

Am încercat PFN și a dat greșCuprinsComportamentele negative vorbesc

 

Dacă familia ar fi un avion, Autoritatea Națională pentru Avioane (ANA) ar fi ordonat să nu se mai "ridice" niciodată vreuna, datorită numărului mare de prăbușiri. De ce oare atât de multe familii eșuează? O ipoteză ar putea fi aceea că în planul după care a fost proiectată există o eroare. Poate că familia tradițională nu mai este pur și simplu potrivită nevoilor sociale de astăzi. La urma urmelor, dacă avioanele de astăzi ar mai traversa oceanul cu motoare de acum 50 de ani, nimeni nu s-ar mira de prăbușirile frecvente. O altă ipoteză ar fi că nu este nimic greșit în proiect, ci că de fapt problema vine de la tirul greu la care sunt supuse avioanele. Poate familia nu a fost niciodată gândită pentru un mediu ostil și de aceea eșuează. În fine, ar mai fi o ipoteză: planul este bun și în plus nimeni nu trage. Dar problema este că nu se mai face combustibilul necesar pentru motoare. Fără el, nu ai opțiunea de a rămâne în aer. Gravitatea preia controlul și... buf!

Acestea ar fi cele trei posibile explicații pentru defectarea repetată a aproape oricărui sistem. Unu, eroare în proiectare; doi, mediu ostil; și trei, neîndeplinirea unei condiții necesare. Sper că nu v-am obosit cu metafora avioanelor, deoarece ne mai poate fi încă utilă. Trebuie să examinăm nenumăratele eșecuri ale familiilor așa cum ANA ar analiza documentațiile seriilor de avioane prăbușite. Ei ar căuta probe și ar face analize în căutarea unei greșeli în proiectare. Dacă nu ar găsi nici una, ar căuta să afle dacă avionul a trecut printr-o furtună, cu alte cuvinte printr-un mediu ostil. În fine, nu ar exclude nici varianta unei condiții neîndeplinite ce a provocat prăbușirea: poate lipsa combustibilului sau poate nepriceperea pilotului.

Să investigăm și noi cele trei posibile probleme pentru a înțelege de ce familiile înregistrează un număr atât de mare de eșecuri. O posibilitate ar fi deci o eroare în proiect. Poate că la baza problemei este însăși conceptul de familie tradițională, incapabil să mai interacționeze cu societatea modernă. Evident, nu cred așa ceva. Pentru a demonstra aceasta, să mergem spre zorii istoriei umane. Cum a apărut oare căsătoria? Ne imaginăm cumva că o femeie din epoca de piatră a venit la un bărbat din epoca de piatră cu ideea că el va renunța la alte femei, precum și la camaraderia masculină, pentru a-și dedica ei viața? Mă îndoiesc. La un nivel pur naturalist, nu există nici un motiv logic pentru ca oamenii să fi evoluat în direcția formării familiei. La fel este și cazul săptămânii de șapte zile. Și totuși, aproape fiecare societate umană are săptămâna de șapte zile.

Presupun atunci că astfel de concepte precum căsătoria și familia tradițională, sau săptămâna de șapte zile, nu sunt produse ale rațiunii umane singure, ci că sunt dovezi ale unei înțelepciuni revelate. Cele șapte zile ale săptămânii vin din memoria comună a omenirii despre cele șapte zile ale creației. Familia tradițională reprezintă un dar de la Dumnezeu pentru societatea umană. Nu pot, prin însăși originea conceptului de familie, să cred că există o eroare în proiect.

Atunci poate că familiile eșuează pentru că sunt ținta a mii de presiuni și atacuri asupra lor, iar familia nu a fost programată pentru a rezista acestui tir concentrat. Este de înțeles de ce se va prăbuși, atunci când este atacat, un avion civil, spre deosebire de unul al armatei, dotat cu cele necesare propriei apărări. Să fie atunci oare familia neadaptată atacurilor conduse de societatea de astăzi? Auzim atât de mult despre loviturile sub centură date familiei, încât tindem să credem că acesta ar fi motivul prăbușirii. Eu însă nu cred.

De ce? În primul rând pentru că rolul special al familiei tradiționale este tocmai acela de a face posibilă existența civilizației umane într-un mediu ostil. Dacă familia ar putea trăi doar în medii blânde nu ar avea nici un drept pentru locul special pe care îl ocupă în conștiința umană. Motivul pentru care punem această instituție pe un piedestal atât de înalt este tocmai pentru că, de-a lungul istoriei, căsătoria și familia au permis societății umane să supraviețuiască în pofida unor ostilități inimaginabile, chiar și a degradării. Cei care pretind că "presiunile moderne" distrug inevitabil căsătoria și familia ar face bine să studieze societățile antice și medievale și să decidă apoi dacă societatea modernă exercită "presiuni" mai mari sau mai mici. Ne stau mărturie de exemplu povești ale unor familii de negri care au rămas puternice chiar și când au suferit degradarea sclaviei. Fără să negăm existența unor acțiuni deosebit de nocive care au ca subiect familia, nu putem să punem toată vina pe "presiunile" societății moderne.

Ultima posibilitate, întorcându-ne la metafora cu avionul, este atunci aceea că am rămas fără combustibil. Eu cred că acesta este răspunsul corect pentru eșecul atâtor căsătorii și familii. Ce înțeleg prin combustibil? În contextul familiei, prin combustibil înțeleg cadrul moral iudeo-creștin care a dat forță familiilor timp de milenii. Le-a dat puterea să prospere în cele mai ostile contexte. Dar când "combustibilul" necesar lipsește, asemenea avioanelor, familiile se prăbușesc și iau foc. Doriți dovada? Căutați unde se află cele mai puternice și mai stabile familii. Sunt ele în locurile în care tradiția morală iudeo-creștină a fost alungată? În mediile secularizate? Nu. Cele mai puternice și mai stabile familii se găsesc în comunitățile de pe lângă biserici și sinagogi. Această legătură între familiile puternice și viața de credință puternică este atât de evidentă... trebuie doar să ții ochii deschiși.

Am văzut că la originea căsătoriei și a familiei tradiționale nu se află rațiunea sau logica umană, ci revelația divină. Ele reprezintă darul lui Dumnezeu pentru noi. Destinul familiei, ca și acela al avionului, depinde de cât de serios ne asumăm sarcina de a-i oferi combustibilul necesar. Însoțite de o puternică viață religioasă, familiile vor zbura spre înălțimi și nimic nu le va putea trage înapoi. Dar dacă continuăm să ignorăm sau să denigrăm marea moștenire iudeo-creștină, în mod inevitabil familia se va prăbuși.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire