Revista "Familia creștină" - 01/2005 

DIN PREMIERELE PRIMĂVERII
Familia creștină

Robin WilliamsCuprinsRețete de Paști

 

Coriștii (martie) - pentru adulți și adolescenți

Filmul francez "Coriștii", regizat de Christophe Barratier, este o poveste emoționantă despre un muzician ratat, Clement Mathieu (Gerard Jugnot), care acceptă o slujbă la o casă de corecție pentru băieți, undeva la sfârșitul anilor 1940. Poreclit "Chelul" de către copii, Mathieu reușește totuși să le câștige respectul, în special atunci când îl protejează pe unul dintre poznași de severul director Rachin (Francois Berleand). La un moment dat, îi vine ideea că i-ar putea ajuta pe băieți să își depășească felul lor enervant și violent de a fi formând un cor, sub privirea dezaprobatoare a directorului, care însă mai târziu își asumă meritele pentru această idee, atunci când corul este privit favorabil de către patronii școlii. Filmul lui Barratier despre puterea benefică a muzicii se bucură de interpretări de primă mână, inclusiv din partea copiilor. Barratier a declarat că toate filmele sale au o temă comună: aceea a unui individ care contribuie la a face lumea mai bună, și acest ultim film al său - care ne amintește mult de "Adio, domnule Chips" - continuă această minunată tradiție. Limbajul este uneori necizelat, se sugerează verbal indecența sexuală, și sunt câteva episoade violente.

 

A love song for Bobby Long (aprilie) - pentru adulți

Această dramă despre familie și iertare îl are în centru pe Bobby (John Travolta), un fost strălucit profesor de literatură, iubitor de băutură și obsedat de greșeli ale trecutului. El locuiește într-o casă aflată în stare jalnică, împreună cu fostul său asistent, Lawson Pines (Gabriel Macht), acum tovarășul său fidel de pahar. Lawson scrie o carte despre mentorul său, din care unele fragmente asigură narațiunea filmului. Cortina se ridică la înmormântarea Lorrainei, fosta iubită a lui Bobby, sufletul său pereche. Fiica acesteia, Pursy (Scarlett Johansson), susține că mama i-a lăsat ei casa, și se mută aici. Bobby va încerca să fie cât mai necivilizat cu putință, pentru a scăpa de impertinenta intrusă. Pursy dezvăluie un secret îngropat, care va pune la încercare și în același timp va întări relația ei cu Bobby. Travolta reușește să facă să fie simpatic chiar și un alcoolic autodistructiv. Filmul explorează condiția umană în toată fragilitatea sa, și se încheie într-o notă salvatoare, oferind un mesaj puternic despre părerea de rău și despre o a doua șansă, în rezonanță cu o viziune creștină. Filmul prezintă abuzul de alcool și conține limbaj și umor necizelate, vulgare.

 

O serie de evenimente nefericite (aprilie) - pentru adulți și adolescenți

Acest încântător film se alătură peliculelor pentru copii pe care și adulții le pot gusta la fel de mult. În centrul poveștii sunt trei copii Baudelaire - Violet (Emily Browning), inventiva de 14 ani; Klaus (Liam Aiken), de 12 ani, iubitorul de cărți; și Sunny (Kara și Shelby Hoffman), copila cu o abilitate precoce de a mușca pe oricine și orice. După ce părinții lor mor într-un incendiu misterios care distruge întreaga lor locuință, cei trei sunt duși să locuiască cu Contele Olaf (Jim Carrey), un personaj prefăcut și ticălos, căruia nu îi pasă decât de averea copiilor. Îi pune să muncească pentru el, și va încerca și să îi omoare. Copiii sunt transferați mai întâi în grija unui bun dar excentric crescător de reptile, Unchiul Monty (Billy Connolly), iar apoi a Mătușii Josephine (Meryl Streep), nu tocmai întreagă la minte. Toate acestea sunt povestite într-o manieră hazlie de către omniprezentul Jude Law. Atunci când acțiunea devine prea înfricoșătoare, ea se oprește, și îl vedem pe autor, Lemony Snicket, la mașina de scris, gândindu-se la ce se întâmplă mai departe; astfel filmul nu devine prea tensionat pentru copii. Excelentul final moral învăluie totul într-o notă pozitivă. Limbajul e uneori necizelat.

 

Sursa: Biroul pentru Film al Conferinței Episcopilor Catolici Americani. În săptămâna dinaintea premierei, puteți citi recenziile pe larg pe situl www.profamilia.ro, la rubrica Varia/Recenzii.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire