Revista "Familia creștină" - 01/2005 

MICA BIBLIE
Familia creștină

Unu și cu una fac sex?CuprinsCasa din Loreto a Fecioarei Maria

 

Apariția celei mai noi ediții Mica Biblie, la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice București, este un eveniment cultural. Părintele Ștefan Lupu, vicerector și prefect de studii al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, coordonatorul Editurii Sapientia, a participat la redactarea acestei ediții.

- Vă rugăm, părinte, să le prezentați pe scurt, cititorilor noștri, Mica Biblie.

- Apariția cărții "Mica Biblie. Istoria sacră a Vechiului și Noului Testament", într-o nouă ediție, se înscrie într-un proiect mai vast al Bisericii noastre locale de a pune la îndemâna credincioșilor texte fundamentale și aduse la zi, care să îi ajute în trăirea credinței lor. În spațiul nostru cultural, o carte care a avut mare succes a fost Mica Biblie, tipărită în diferite ediții, la noi sau în străinătate. Ultima ediție, publicată prin anii '90 de Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, a fost foarte căutată și citită de toți cei care doreau să pătrundă în universul istoriei biblice, să cunoască marile etape ale istoriei mântuirii, de la primul om, Adam, până la Cristos, Mântuitorul nostru.

Epuizându-se, însă, această ediție și fiind vorba de a o retipări, s-a luat inițiativa revizuirii vechiului text și a tipăririi Micii Biblii, dar într-o formă grafică nouă, atrăgătoare pentru copiii și tinerii de astăzi. Pentru imagini, am cerut sprijinul d-rei Alina Bișoc, profesoară la școala de artă din Iași, care, familiarizată cu lumea copiilor și a tinerilor de astăzi de la noi, s-a oferit cu multă bunăvoință și dăruire să ilustreze textele din Mica Biblie.

În septembrie 2004 am avut gata pentru tipar Mica Biblie în noua ținută grafică: 424 pagini, format 17x24 cm. Dorința noastră era de a tipări cartea cu toate paginile color. ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, s-a oferit să sprijine financiar tipărirea cărții, pentru care țin să îi mulțumesc într-un mod deosebit, atât din partea mea, cât și a viitorilor cititori. De tipărirea cărții s-a ocupat Tereza Petres, de la Librăria "Sfântul Iosif" din București.

- Biblia este cartea care, în mod tradițional, nu lipsește din biblioteca familiei creștine, fiind privită cu sentimentul sacru, cuvenit textului revelat. Mica Biblie poate înlocui Cartea Cărților din raftul bibliotecii sau de pe noptieră?

- Efortul depus pentru tipărirea cărții Mica Biblie are în spate o experiență personală. Îmi aduc aminte cu emoție de serile copilăriei când mama ne citea din Mica Biblie, după ce recitam sfântul Rozariu. Crescând, doream să cunosc mai mult despre istoria sfântă, despre personajele care apăreau în Istoria sacră, voiam să citesc Biblia întreagă, însă mama nu o avea. În acea vreme era greu să găsești o Biblie. Dorința mi s-a împlinit într-o zi când am mers la bunica și am văzut-o că citea lângă fereastră dintr-o carte. Mi-a spus că este Biblia...

Mica Biblie se numește "mică" fie pentru că este un rezumat al "Marii Biblii", fie pentru că se adresează celor mici ca vârstă sau care se află la începutul drumului lor de credință. Evident, Mica Biblie nu înlocuiește Biblia, însă poate să fie o poartă de acces. În noua ediție, noi am inserat și o lungă introducere la Sfânta Scriptură, hărți și tabele cronologice. Astfel, cititorul se poate familiariza mai ușor cu lumea biblică și, când va începe să citească din Biblie, se va simți într-un fel acasă.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire