Revista "Familia creștină" - 07/2004 

REȚETE PENTRU SEARA DE AJUN
Maria Goția

Pagina ITCuprinsProfiluri VIP: Jose Carreras

 

Ajunși în seara de Ajun, după ce am ascultat vestirea colindătorilor, îi putem servi cu vin fiert, covrigei sărați și turtă dulce.

 

Vin fiert cu fructe

Ingrediente (pentru 8 persoane): 1,5 l vin roșu sec, ? kg zahăr pudră, 2 batoane de vanilie sau 3 plicuri de zahăr vanilat, (facultativ: 3 cuișoare, ? linguriță de scorțișoară pudră, un vârf de cuțit de nucșoară pudră), 2 lămâi netratate, 2 mere, 2 portocale, 2 mandarine.

Preparare (20 de minute):

1. Turnați vinul într-o cratiță pe care o folosiți doar la gemuri, adăugați zahărul pudră și batoanele de vanilie secționate în jumătate pe lungime sau, în lipsa lor, zahărul vanilat (și mirodeniile).

2. Spălați lămâile prin frecare cu peria, radeți-le coaja pe răzătoarea fină și stoarceți-le sucul, pe care îl adăugați la vin.

3. Cojiți merele și scobiți-le mijlocul cu sâmburi, tăiați-le în cubulețe și puneți-le în vin.

4. Cojiți 1 portocală și 1 mandarină până la miez și tăiați-le în sferturi; cojiți portocala și mandarina rămase până la stratul alb, rețineți cojile, pe care le tăiați în cubulețe fine, după care cojiți și această portocală și mandarină până la miez, tăiați-le la rândul lor în sferturi. După ce le-ați îndepărtat sâmburii, puneți-le pe toate în cratița cu vin.

5. Dați cratița la foc domol, amestecând cu o lingură de lemn (fără gusturi străine), pentru ca zahărul să se dizolve, iar vinul să fiarbă cu clocote mici timp de 15 minute.

6. Scoateți batoanele de vanilie și repartizați vinul în cănițe sau în pahare rezistente la temperaturi înalte, păstrând sau filtrând fructele, după gust.

7. Serviți-l fierbinte.

 

Turtițe glasate

Ingrediente:

Pentru aluat: 500 g făină, 100 g miere, 200 g zahăr, 2 gălbenușuri și un ou mare întreg, 100 ml lapte, o linguriță de scorțișoară pudră, un vârf de cuțit de cuișoare pudră, un vârf de cuțit de nucșoară pudră, o linguriță de coajă de lămâie rasă fin, o linguriță cu vârf de praf de bicarbonat de amoniu (amoniac alimentar).

Pentru glazură: 2 albușuri, 200 g zahăr pudră, 2 linguri suc de lămâie (30 ml).

Prepararea (25 minute) începe în seara precedentă coacerii turtițelor :

1. Se cântărește un castron și apoi, direct în el, mierea, la care se adaugă laptele, ouăle și aromele, iar la sfârșit făina și amoniacul. Se frământă toate și se obține un aluat vârtos. Se învelește în folie de nailon și se dă la rece până dimineața.

2. Se ia din aluat câte o bucată căreia i se dă forma de sul cu diametrul de 2 cm. Se taie din acesta bucățele de 2 cm, care se învârt între palme pentru a forma bile. Acestea se așează la distanță de 3 cm una de alta în tava unsă cu margarină și tapetată cu făină.

3. Se coc la foc potrivit, în cuptorul preîncălzit, timp de aproximativ 30 de minute, la mijlocul cuptorului. Nu vă îngrijorați de faptul că se întăresc și se rumenesc la copt, datorită mierii.

4. Pe măsură ce se coc, se deșartă într-un căzănel mare, de 4-5 l.

5. Albușurile se freacă bine cu zahărul pudră și sucul de lămâie sau se bat cu mixerul un minut și jumătate, până ajung de consistența unei smântâni subțiri. Glazura se varsă în căzănel, peste turtițe. Se ia apoi căzănelul de toarte și se clatină și se saltă pentru ca toate turtițele să fie trecute prin glazură.

6. Se scot frumos turtițele pe o foaie de nailon și dacă se dorește, se presară cu nuci mărunțite cu cuțitul, cu cojițe de lămâie fierte în sirop, scurse bine și tăiate în bucăți mici sau cu bombonele colorate; se lasă la uscat 3-5 ore.

Conservare:

Avantajul mare al acestui dulce este că poate fi pregătit chiar cu o lună înainte de servire. Poate fi păstrat în cutii de metal bine închise, turtițele rămânând mai tari. Dacă le preferăm fragede, le putem păstra la fel de bine în pungi de nailon.

 

Covrigei

Ingrediente: 450 g făină, 250 g margarină, 250 ml smântână sau caimac, 1 linguriță de sare, ? linguriță de chimen pudră, un vârf de cuțit de piper pudră, două gălbenușuri, 2-3 linguri de semințe de chimen sau un amestec de chimen, susan și mac, după preferință, eventual și 2-3 linguri de cașcaval ras.

Preparare (40 minute):

1. Se amestecă bine smântâna cu margarina tăiată cubulețe, se adaugă chimenul pudră, sarea și piperul, se adaugă făina și se frământă un aluat potrivit de moale.

2. Se înfăinează planșeta, și se întinde o foaie de 3 mm grosime, din care se decupează covrigeii cu forma specială; cât sunt încă pe planșetă se ung cu gălbenușurile și se presară cu semințele preferate și eventual cu cașcaval ras. Apoi se așează în tava neunsă, dar cu grijă, să nu se deformeze.

3. Se coc apoximativ 30 de minute, la foc potrivit, la mijlocul cuptorului, până se auresc, fără să se închidă la culoare. Dacă e nevoie, se întoarce tava, pentru a se coace uniform. Ca să aveți mai mult spor, pregătiți de la început toate tăvile și coaceți chiar două deodată, una la mijlocul cuptorului, alta la nivelul superior, schimbându-le din când în când locul.

4. Se lasă să cadă ușor din tavă și după ce se răcesc, se pot așeza în cutii etanșe, unde se pot păstra la rece chiar o săptămână înainte de a fi serviți, astfel încât să nu rămânem cu toate pregătirile în ultimele zile.

Variantă dulce: aceleași ingrediente, mai puțin semințele, cașul și piperul, pot fi baza pentru covrigei dulci. În locul linguriței de sare, puneți doar un vârf de cuțit de sare, 4 linguri de zahăr pudră, două plicuri de zahăr vanilat; de asemenea, măriți cantitatea de margarină la 300gr, cantitatea de smântână la fel, iar cea de făină la 500 gr.

După ce ați uns covrigeii cu gălbenuș, presărați-i cu semințe de susan, miez de nucă mărunțit cu cuțitul și zahăr tos. Toate celelalte procedee sunt aceleași ca și la covrigeii sărați.

alte rețete se găsesc la
www.profamilia.ro/resurse.asp?atelier
poftă bună!!!

Rețeta aluatului și modul de folosire pentru desenele de turtițe cu personajele Nașterii:

1. Transformă imaginile în șabloane pentru tăiat aluatul de turtițe.

2. Cu ajutorul mamei, măsoară următoarele cantități necesare pentru pregătirea figurinelor de turtă dulce care să reprezinte personajele Nașterii: 500 g făină, 250 g miere, 150 g unt sau margarină, 125 g zahăr pudră, 50 ml lapte, 1 linguriță amoniac alimentar, 2 lingurițe de arome: scorțișoară pudră, cuișoare pudră, nucșoară, coajă rasă de lămâie.

3. Roag-o pe mama să cântărească mierea direct în castronul în care se va lucra, adaugă untul sau margarina moale, aromele, laptele și amoniacul; amestecă-le toate bine cu lingura de lemn, după care frământă un aluat destul de vârtos.

4. Lasă-l la odihnă la rece, de seara până dimineața, învelit în nailon.

5. Ia câte o bucată de aluat și întinde o foaie de 3-4 mm pe planșeta înfăinată, după care așează șabloanele de hârtie pe foaia obținută, și cu o andrea, taie aluatul cu vârful acesteia, urmărind cu grijă forma.

6. Din aluatul rămas, decupează și alte forme de turtițe. Dacă vrei să atârni turtițele în pom, fă un orificiu pentru sfoară în fiecare, cu un chibrit.

7. Așează-le în tavă, la distanță de 3 cm una de alta.

8. Se coc la foc mijlociu 8-10 minute, după care se scot una lângă alta pe o foaie de nailon.

9. Din: 1 lingură apă fierbinte, 1 lingură zeamă de lămâie și zahăr vanilat se freacă o pastă netedă. Se pune într-o pungă de nailon rezistentă, în care s-a făcut un orificiu cât un băț de chibrit.

10. Se plimbă vârful tăiat al pungii pe contururile indicate în model, pentru a face decorațiile albe ale turtițelor. Punctele se realizează cu vârful unui chibrit.

11. Se lasă la uscat, după care se pot păstra multă vreme în cutii de metal sau de carton. În pungă de nailon se vor frăgezi foarte bine.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire