Revista "Familia creștină" - 07/2004 

PROFILURI VIP: JOSÉ CARRERAS
Oana Capan

Retete pentru seara de AjunCuprinsDin premierele lunii decembrie

 

Pentru mulți oameni, prima oară când l-au auzit sau l-au văzut pe José Carreras a fost unul dintre concertele celor Trei Tenori. El rămâne poate cel mai puțin cunoscut dintre aceștia, dar are cu siguranță una dintre cele mai frumoase voci ale secolului XX. Pe lângă o carieră de succes, a trecut și printr-o încercare dificilă în viața sa: lupta cu leucemia. Acesta este aspectul asupra căruia ne vom concentra în special în cele ce urmează.

Josep (nume catalan) Carreras s-a născut la 5 decembrie 1946 în Barcelona, Spania, unde a și studiat muzica. În 1970 și-a început cariera profesională și și-a făcut de tânăr debutul în cele mai prestigioase săli și festivaluri de operă din întreaga lume. A lucrat cu cei mai renumiți dirijori de orchestră, între care austriacul Herbert von Karajan, cu care a avut o relație specială de afinitate. Repertoriul tenorului include peste șaizeci de opere; a interpretat de asemenea roluri în mai multe filme de operă pentru televiziune, cinema și video. În punctul culminant al carierei sale, susținea peste 70 de spectacole pe an și călătorea aproape constant prin lume.

În 1987, aflat în culmea succesului, a fost diagnosticat de leucemie acută, șansa de supraviețuire fiind estimată 1 la 10. Mulțumită cercetării de atunci, tratamentul a fost însă posibil: a fost supus unui transplant de măduvă, procedură care s-a dovedit extrem de eficientă în lupta împotriva bolii sale, și care i-a salvat viața. José Carreras a subliniat întotdeauna felul în care procedurile clinice recent dezvoltate, precum și mesajele de solidaritate trimise de mii de oameni din întreaga lume, au fost fundamentale pentru însănătoșirea sa. La scurt timp după ce a revenit la o viață normală, s-a decis să dea atât științei cât și societății o mărturie permanentă a recunoștinței sale pentru grija și afecțiunea pe care le-a primit în timpul bolii.

Pentru a-și îndeplini acest angajament, a înființat, la 14 iulie 1988, în orașul său natal, Fundația Internațională pentru Leucemie José Carreras, cu ajutorul familiei sale și al unui prestigios grup de oameni de știință și de afaceri. Lupta împotriva leucemiei a devenit una dintre cele mai importante priorități ale sale. Alte Fundații pentru Leucemie José Carreras au fost înființate mai apoi în Statele Unite și în Elveția în 1990, iar Germania în 1995.

Din 1988, Carreras prezidează aceste organizații cu o totală dedicare și entuziasm și este direct angajat în activitățile lor de zi cu zi. Leucemia atacă în special copiii și adulții tineri. În ciuda marilor progrese realizate de știință în ultimii ani, este încă o boală fatală pentru unu din patru copii și pentru unu din doi adulți afectați de ea. Scopul Fundației este de a contribui la a face leucemia o boală complet vindecabilă.

În 1989, Herbert von Karajan spunea despre Carreras: "A avut această boală teribilă, dar este plin de speranță. A fost o experiență cumplită, dar acum a înființat Fundația sa pentru a-i ajuta pe alții care suferă și acest lucru este o mare bucurie pentru el."

Carreras și-a reluat cariera, întorcându-se treptat pe scenele de operă și concert, precum și în studiourile de înregistrare. Multe dintre concertele și recitalurile sale sunt date în beneficiul Fundației. Concertul din Roma din 1990 al celor Trei Tenori a avut acest scop, precum și pe acela ca Placido Domingo și Luciano Pavarotti să îi ureze bun venit "fratelui mai mic" al lor înapoi în lumea operei.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire