Revista "Familia creștină" - 07/2004 

REFLECȚII DE CRĂCIUN
Gerda Chișărău

Scrisoare de avertisment pentru IsusCuprinsNoapte de vis - povestea

 

În așteptarea ieslei

Creștinii presimt căldura și pacea care ne vor învălui inimile în preajma Crăciunului. Și așteaptă în mod tainic să vadă micul Betleem montat în fața altarului, să vadă pruncul Isus așezat în iesle. Iar așteptarea aceasta devine purificatoare și necesară. Altfel ne-am trezi cu un nou-născut, chiar dumnezeiesc, fără a-l fi dorit înainte. Nimic din cele ce sunt de preț nu se obțin fără un sacrificiu, fără așteptare, fără răbdare și dor. Dorul este cel care dă energia necesară pentru transformarea inimilor noastre, a spus pr. Ronald Rolheiser. Ne deschidem în fața miracolului, pentru că l-am așteptat atâta.

Să nu fie oare și această fericită primire în inimă a copilului nou-născut rostul spiritual al timpului de sarcină? Dumnezeu ar fi putut fără îndoială să ne dăruiască copii gata născuți - oare de ce nenăscuți? Poate ca să simțim mai bine taina, să acceptăm surpriza, să percepem lucrarea Providenței, să trecem prin toată gama emoțională până la clipa nașterii unui copil. Dumnezeu știa fără îndoială tentațiile din timpurile din urmă, tendințele de cvasigeneralizare a accesibilității avortului - și totuși și-a lăsat cel mai tainic plan al său în sfera cea mai înaltă a vulnerabilității.

Nu este oare o șansă pentru noi creștinii de a ne sensibiliza la ceea ce este socotit slab și neînsemnat de către om, dar unde Dumnezeu a investit atâta iubire pentru mântuirea noastră? Cum să trecem cu vederea riscul asumat de Dumnezeu în aventura procreației? Nu se aseamănă ea cel mai mult cu venirea Mântuitorului în ieslea din Betleem?

 

Îndemn pentru Postul Crăciunului

Cu toții avem așteptări spirituale de la Dumnezeu pentru timpul Crăciunului, mai mult sau mai puțin tăgăduite. Este vremea reparațiilor și a ispășirilor pentru tot ce nu am reușit să facem în timpul anului. Dacă până acum ne-am concentrat mai mult asupra noastră înșine, a sosit vremea să ne concentrăm asupra celui care vine și așteaptă de la noi altceva: așteaptă să-i facem loc în inimile noastre, tratându-l altfel pe semenul nostru.

Avem minunata ocazie să facem tocmai ceea ce s-a neglijat cel mai mult într-o țară unde înflorește avortul, pentru că lumea crede că "legalitatea" lui ar fi o justificare. Putem să reparăm ceva din cel mai nedrept război al istoriei omenirii: cel îndreptat împotriva nenăscuților. Trebuie doar să fim atenți față de viața care tinde să se nască în jurul nostru!

Putem să fim un sprijin pentru o femeie însărcinată; putem să-i învățăm pe alții câte ceva despre perversitatea contracepției; putem să transmitem cuiva speranța în rostul veșnic al vieții și chiar al suferinței; putem chiar să primim temporar în casa noastră o fată sau o femeie alungată din casă din cauza unei sarcini; putem să atenuăm un conflict într-o familie, din cauza unei sarcini neprogramate; și mai ales putem să ajutăm concret o femeie cu un copil în pântece sau o familie binecuvântată cu mulți copii!

Putem să fim lumină în întunericul morții!
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire