Revista "Familia creștină" - 07/2004 

MIRACOLUL VIEȚII
Familia creștină

Fiecare familie devine o EvanghelieCuprinsRevista Familia crestina la Iasi

 

Una câte una, filele din calendarul pe 2004 au căzut și, privind spre sfârșitul lunii decembrie, ochii ni se opresc desigur pe data de 25, când sărbătorim Nașterea Domnului nostru Isus Cristos. Această sărbătoare ne amintește că, după nouă luni de viață sigură în pântecele Preasfintei sale Mame, Isus Cristos a venit pe lume în Betleem. Astăzi însă, mai mult ca niciodată, pântecele mamelor au devenit un loc nesigur, un loc prea adesea murdărit de crima odioasă a avortului. Ne propunem în cele ce urmează, ca o pledoarie pentru viață, să parcurgem drumul celor nouă luni, o adevărată succesiune de miracole. Un drum pe care eu l-am parcurs, tu l-ai parcurs, cu toții l-am parcurs deja, chiar și Isus Cristos.

Și vom începe desigur din momentul concepției, când apare noua viață. Din acel moment, cei 46 de cromozomi cu cele 30.000 de gene dau o combinație unică, determinând deja sexul, trăsăturile feței, caracteristicile corpului, culoarea ochilor, a părului, a pielii noii persoane... Aceasta începe în prima săptămână călătoria spre cavitatea uterină, unde se va implanta. Din a treia săptămână deja se formează viitoarea placentă și primele vase sanguine. Inima va bate pentru prima oară câteva zile mai apoi, după care, în săptămânile 5-6, încep să se formeze cavitățile cardiace, stomacul, pancreasul și altele. După câteva săptămâni, "mugurii" de pe embrion se individualizează tot mai mult ca mânuțe și piciorușe; pe față apar două proeminențe pentru ochi, două fose mici pentru urechi și o deschizătură pentru nas și gură.

Din luna a treia, fătul prinde tot mai mult forma "umană". Capul îi este ridicat, fața formată, ochii apropiați, cu pleoape, și se pot distinge buzele și urechile. În săptămânile 11-12, de regulă, fătul face primele mișcări, dar prea slabe pentru a fi percepute de mamă. Cu ajutorul stetoscopului însă, părinții pot auzi bătăile inimii copilului lor. Din a patra lună, proporțiile cap-trup se mai reglează, sistemul osos este mai format și fătul poate avea deja mușchi suficient de puternici pentru ca loviturile date de el să fie simțite de mamă. În luna a cincea, copilul are deja păr, unghii, iar organele sexuale sunt diferențiate complet. În perioada care urmează, el se mișcă tot mai puternic și mai frecvent, își suge degetul, poate sughița, reacționează la sunete... și tot crește, astfel că, pe la sfârșitul lunii a șaptea de sarcină, uterul devine deja prea mic!

În luna a opta, săptămânile 32-33, copilul se așează în poziția de naștere. Oasele se lungesc și se îngroașă; craniul nu este complet osificat, pentru a putea ieși din uter în momentul nașterii. Perioada rămasă până atunci este dedicată în special creșterii în forță și greutate. Cele nouă luni sunt trăite de noua ființă într-un sac plin cu lichid amniotic. Acest lichid menține fătul la o temperatură constantă, îl ferește de șocuri, și îi oferă apă și substanțe nutritive, pe care el le ia fie prin piele, fie prin înghițire. Lichidul amniotic este acea "apă" care se "rupe", semn al iminenței nașterii.

Am inclus mai jos un tabel ce prezintă evoluția din timpul celor nouă luni, urmărind doi indicatori: greutatea și talia.

 

Sursa tabelului: Enciclopedia Larousse pentru părinți

Luna 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Greutate   2-3g 65g 250g 650g 1kg 1,5kg 2-2,5kg 3kg
Talia 5-7mm 30-40mm 12cm 20cm 30cm 37cm 42cm 47cm 50cm

 

Acest parcurs de nouă luni este astăzi tot mai explorat, prin fotografiere, dar chiar și prin filmare. Anul acesta, un nou tip de scanare cu ultrasunete a condus la o serie de imagini 3D ale fetușilor, în ipostaze diferite: căscând, zâmbind, întinzându-se, scărpinându-se, dând cu piciorul. Dacă aveți acces la Internet, puteți vedea această galerie de imagini la adresa [1], iar o altă serie de 19 imagini uimitoare din timpul vieții intrauterine, la adresa [2]. Desigur, resursele online pe această temă sunt numeroase, dar unul atrage în special atenția: JustTheFacts.org [3]. Navigând pe acest sit veți avea ocazia să parcurgeți în detaliu cele nouă luni de viață, însoțite de explicații bine alese (o parte din aceste explicații le găsiți traduse în limba română la adresa [4]). Situl mai include informații utile pentru viitoarele mame, mostre audio și video din viața fătului în uter, și diferite alte materiale interesante.

Din tot acest conținut bogat, pe care vi-l lăsăm spre explorare, noi vom sublinia secțiunea a treia: "When life begins" (Când începe viața). După citate dintr-o serie de specialiști în domeniu (nu întâmplător primul este chiar din dr. Jerome LeJeune, despre care s-a mai scris în revista noastră), veți găsi o prezentare dedicată nașterilor premature. Iar acolo, o poveste impresionantă despre două fetițe, Brielle și Kyrie Jackson, născute cu 12 săptămâni înainte de termen. Cei doi copii au fost puși în incubatoare separate, pentru a se reduce riscul unor infecții. În timp ce Kyrie evolua bine, câștigând în greutate, Brielle avea probleme cu respirația și cu inima. La orizont se întrevedea un sfârșit trist al poveștii gemenelor. O asistentă a avut însă ideea să le pună în același incubator. Într-un gest incredibil (surprins într-o fotografie pe sit), Kyrie și-a întins mâna după Brielle; în câteva zile, starea fetiței bolnave s-a îmbunătățit semnificativ și amândouă au supraviețuit venirii premature pe lume.

Dacă vi s-a deschis interesul pentru subiect, mai avem două recomandări. Un sit [5] care prezintă, tot cu imagini frumoase, venirea pe lume a unei fetițe; și un altul [6] care reprezintă varianta online a unei cărți pentru copii despre viața intrauterină. Cu o conexiune bună la Internet și cu copiii pe genunchi, puteți să le oferiți o frumoasă experiență cu această poveste.

Să ne rugăm ca mamele să descopere, cu ajutorul Preasfintei Fecioarei Maria, bucuria maternității, iar la sfârșit de decembrie, când calendarul religios îi amintește pe pruncii nevinovați uciși de Irod, să recităm un Rozariu pentru sufletele copiilor uciși înainte de a se naște.

SITURI REFERITE ÎN ARTICOL
[1] www.orthodoxphotos.com/readings/avortul/zambete.shtml
[2] www.lifesite.net/fetaldevelopment/windowstothewomb/
[3] www.justthefacts.org/clar.asp
[4] www.provita-craiova.com/articol-fapte-uimitoare.php
[5] www.parentsplace.com/first9months/main.html
[6] www.angelinthewaters.com
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire