Revista "Familia creștină" - 01/2003 

TESTELE DE FERTILITATE
O MÂNĂ ÎNTINSĂ CUPLURILOR MODERNE
Titus Sas

Ganduri la inceput de an scolar. Parintii si scoalaCuprinsCuvant de inceput

 

În accepțiunea zilelor noastre, a fi modern înseamnă a fi în pas cu moda, dotat cu ultimele tehnologii, dar mai ales hedonist, individualist, orientat spre câștiguri materiale, spre importante poziții sociale, etc. În toată această gândire modernă, copilul, rodul iubirii matrimoniale, nu-și mai are locul binedefinit, devenind un adevărat "dușman" al fericirii unui cuplu. Prin urmare, după această mentalitate, trebuie să fie depistate și folosite orice metode, mai mult sau mai puțin licite, cu urmări mai mult sau mai puțin grave, care să ferească cuplul de o astfel de "pacoste" în calea realizării personale, a parvenirii, a bucuriei de a trăi.

Trecând peste tenta sarcastică, dar realistă, trebuie să admitem că revoluția sexuală din anii '60 a adus, odată cu eliminarea unor tabu-uri la nivelul sexualității și deschiderea spre o eră nouă în contracepție. Deși la acest nivel "nu este nimic nou sub soare", contraceptivele orale au adus "o mai mare emancipare" a femeii moderne. Contraceptivele monofazice, bifazice, și, mai nou, cele trifazice1, au devenit o prezență permanentă în casele femeilor moderne.

Am folosit intenționat redundanța termenului "modern" pentru a arăta că nu doar contraceptivele sunt descoperiri recente,

 
există metode de 
monitorizare a fertilității 
permise de Biserică 
 
ci că există și alte metode monitorizare ale fertilității, metode "naturale", sănătoase, permise de Biserică, și care nu sunt în nici un caz retrograde sau lipsite de eficacitate. Trebuie menționate aici metoda calendarului, metoda Ogyno-Knaus, metoda neurologului australian Billings sau cea mai recentă, metoda medicului austriac Joseph Rötzer. Toate funcționează pe baza principiului logicii și naturaleței ciclului menstrual, delimitând în mod mai mult sau mai puțin clar perioadele de fertilitate și cele de infertilitate.

Pe lângă aceste metode "scriptice" - care implică utilizarea unor grafice, a termometrului, palparea cervixului - oamenii de știință au venit cu noi descoperiri bazate pe o înțelegere mai aprofundată a ritmurilor femeii: testele de fertilitate.

Pentru a înțelege funcționalitatea și utilitatea acestor teste de fertilitate, trebuie să analizăm, pe scurt, ciclul menstrual. Un ciclu variază între 28 (cât se presupune că ar avea un ciclu normal) și 38-40 de zile. În termeni medicali vorbim despre cicluri menstruale regulate (ciclul variază cu maximum 3-5 zile) și neregulate. Prima zi a unui ciclu este cea în care apare prima sângerare menstruală, iar ultima este cea dinaintea următoarei menstre.

În fiecare lună, hipotalamusul, mai precis glanda pituitară, secretă un hormon numit Hormonul de Stimulare Foliculară (FSH), care, la nivelul ovarului, dă comanda maturizării unui ovul în vederea expulzării. În această perioadă, hormonul dominant în corpul femeii este estrogenul, responsabil de pregătirea foliculului De Graaf pentru ovulație. Toate aceste modificări se petrec în perioada pre-ovulatorie, atunci când ovulul nu este matur, și, nefiind expulzat în trompe, conceperea unui copil este imposibilă. Semnele "palpabile" ale acestei perioade sunt platoul scăzut al temperaturii (35o-36o C), mucusul cervical inexistent sau de slabă calitate, colul uterin rigid, descentrat, cu orificiul aproape închis. Mediul vaginal este unul acid, care nu permite posibililor spermatozoizilor să trăiască suficient de mult și să înainteze prin trompe pentru fertilizare.

În ziua ovulației, foliculul pleznește, eliberând un ovul. Acesta coboară în trompa uterină pereche ovarului din care a fost expulzat. Este perioada propice fertilizării, ținând cont de faptul că ovulul are o durată de viață relativ redusă, de doar 24 h.

Sub influența Hormonului Luteinizant (LH), secretat de acceași glandă pituitară, foliculul de cicatrizează, transformându-se în corpus luteum, corpul galben, glandă endocrină care secretă progesteron. Acest hormon este deosebit de important pentru dezvoltarea endometrului, țesutul care acoperă interiorul uterului și care devine "culcușul" ovulului fecundat, locul în care se dezvoltă embrionul.

Dacă fertilizarea nu a avut loc, endometrul se desprinde, fiind eliminat în timpul menstruației. În schimb, dacă are loc implantarea, embrionul trimite semnale hormonale care împiedică menstruația. Acest lucru reprezintă primul semn al unei sarcini.

Prin urmare, o femeie este fertilă aproximativ 6-7 zile dintr-un ciclu, zilele de după menstruație și cele de dinaintea următoarei menstruații fiind infertile. Deși ovulul este viabil doar o zi, spermatozoizi au o durată de viață de câteva ori mai mare, ei având capacitatea de a fertiliza chiar dacă inseminarea a fost făcută anterior momentului ovulației.

Prin urmare, pentru cuplurile care, din motive temeinic întemeiate, nu-și doresc, pentru o perioadă de timp, urmași, este ideal să urmărească ciclul și să determine perioadele infertile în care să poată avea raporturi sexuale. La fel de indicat este pentru cuplurile infertile să-și concentreze "eforturile" în special în perioada de maximă fertilitate.

Plecând de la observarea ciclurilor lunare, de la principiile normale de funcționare ale aparatului genital, oamenii de știință au adus în viețile cuplurilor noi metode de monitorizare a fertilității. Acestea sunt metode moderne, cu o rată foarte ridicată de eficacitate, simplu de utilizat. Ele pun un accent sporit pe parteneriatul dintre membrii cuplului, pe reponsabilitate, dăruire și iubire autentică.

Un astfel de test de fertilitate este LUNA FERTILITY KIT2, care are la bază principiul conform căruia în perioada pre-ovulatorie și ovulatorie concentrația de estrogeni este mai ridicată. Conform cercetărilor, în aceste perioade, corpul femeii reține mai multă sare decât de obicei, prin urmare, simpla evidențiere a cristalelor saline delimitează perioada fertilă de cea nefertilă.

În perioada infertilă, cristalele se prezintă ca mici cuburi, puncte, care se disting clar pe lentila dispozitivului.

În perioada pre-ovulatorie, când probabilitatea unei sarcini este destul de ridicată, pot fi observate aceleași puncte de mai sus, înconjurate de mici linii încrucișate. Cu două-trei zile înainte de ovulație, se pot distinge structuri asemănătoare unor ferigi. Orice cristalizare de structură mai complicată arată că femeia este fertilă și că poate rămâne însărcinată. În această perioadă, observarea cristalelor poate fi coroborată cu fluidizarea mucusului cervical.

În ziua ovulației, întreaga lentilă este acoperită cristale în formă de ferigi. Este ziua cea mai propice fertilizării.

Conform aceluiași principiu și la același nivel acționează testerul MAYBE BABE (Mini microscop pentru determinarea zilelor fertile și nefertile raportate la perioada ciclului menstrual al femeii)3, produs în Yugoslavia. Este un instrument de forma și dimensiunile unui ruj, cunoscut sub numele de "microscop". Saliva se aplică pe lentila interioară, aflată la extremitatea superioară a dispozitivului. Și în cazul acestui tester, cristalizarea sării arată prezența sau absența "ferigilor", adică o perioadă fertilă sau infertilă. Rata de eficacitate oferită de producător este de 96 - 98 %.

Deși aceste teste de fertilitate au fost create pentru a ajuta cuplurile cu probleme de fertilitate, ele pot fi foarte bine folosite și de către cuplurile care doresc să rărească sarcinile, adoptând o abstinență periodică, în timpul perioadelor de fertilitate.

Nu sunt metode contraceptive, pentru că nu se opun în mod direct fertilizării, intervenind pentru a nu permite accesul spermatozoizilor la ovul, ca și în cazul prezervativului sau a cupolelor cervicale. Nu sunt nici metode abortive, așa cum sunt contraceptivele orale sau Dispozitivele Intra-Uterine, care împiedică nidarea embrionului în endometru. Sunt, pur și simplu, metode de observare, de auto-cunoaștere, de studiu. Orice femeie modernă, orice cuplu modern, orice familie mai mult sau mai puțin elevată poate să-și procure un astfel de dispozitiv. Nu există teama de ravagiile efectelor secundare ale anticoncepționalelor, nu există remușcări de ordin moral, nu există încălcări ale doctrinei Bisericii, ci o mai mare responsabilizare a cuplurilor.

În plus, testerele de fertilitate constituie un atu pentru cei care promovează metodele naturale și care sunt acuzați că aceste metode nu pot fi utilizate de către femeile cu cicluri neregulate. Nu se pune problema regularității sau iregularității unui ciclu, nici problema existenței sau absenței unui mucus cervical care să delimiteze clar o perioadă fertilă de una "sigură". Luna sau Maybe Babe nu au nevoie decât de bunăvoință, disponibilitate și puțină salivă.

Pentru cei care nu au scrupule de natură morală și pentru care scopul scuză orice mijloace folosite, testerele de fertilitate aduc costuri mai mici în comparație cu metodele contraceptive, având, în plus, și lipsa efectelor secundare.

Iubiți și lăsați-i și pe cei din jur să iubească. Să auzim numai de bine.

 

Note


1 Contraceptive care conțin doze foarte mici de ethinil-estradiol și levonorgestrel și care, se presupune, au cele mai mici efecte secundare.
2 Trusa poate fi procurată prin Internet, la un preț de 44 dolari. Ea conține aparatul de identificare a perioadei fertile, un termometru digital, două teste de sarcină, un grafic și un ghid de instrucțiuni.
3 Dispozitivul este comercializat în România de către S.C. Salus din Târgu-Mureș (tel 0265-217824), la prețul de 1.250.000 lei, putând fi obținut printr-o simplă comandă telefonică și plătit contra ramburs.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire