PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE BISERICII

A TREIA PORUNCĂ A BISERICII: Să ții posturile și ajunurile, după cum te învață Biserica.

1. A treia poruncă a bisericii ne cere să postim în postul Paștelui și în ajunul unor sărbători.

2. A posti înseamnă a nu mânca carne și, în mod special, a nu păcătui.

3. Se poate posti mâncând doar produse vegetale, mâncând o dată pe zi sau deloc, pentru a obține haruri speciale de la Dumnezeu.

4. Postul atrage după sine obligația abstinenței.

5. Abstinența înseamnă renunțarea la mâncărurile de dulce, băuturi și la plăcerile trupești.

6. Cei care nu sunt obligați la post trebuie să facă abstinență atât în zilele de post, cât și în celelalte zile fixate de Biserică.

7. Toți cei care au douăzeci de ani împliniți sunt obligați să postească.

8. Biserica scutește de această obligație pe bolnavi și pe cei cărora bătrânețea sau muncile grele nu le permit să postească.

9. Postul Paștelui este un post de patruzeci de zile, care precedă sărbătoarea Paștilor. El a fost instituit: 1)pentru a cinsti postul lui Isus Hristos în deșert; 2)pentru a ne face să ispășim păcatele noastre; 3)pentru a ne pregăti prin căință să sărbătorim cum se cuvine Sărbătoarea Paștilor.

10. Biserica a stabilit abstinența în zilele de vineri pentru a cinsti moartea Domnului Nostru și pentru a ne reaminti în fiecare săptămână necesitatea de a ne căi.

 

Explicația Tabloului

11. În partea de sus, Îl vedem pe Domnul Nostru Isus Hristos ispitit de diavol în deșert, după ce postise patruzeci de zile și patruzeci de nopți: "Dacă ești Fiul lui Dumnezeu, zi ca pietrele acestea să se prefacă în pâini. " El îi răspunse: "Scris este: Nu numai cu pâine trăiește omul, ci cu orice cuvânt al lui Dumnezeu. "

12. În dreapta, un preot pune cenușă pe corpul credincioșilor în prima zi de post, spunându-i fiecăruia: "Amintește-ți, omule, că ești țărână și-n țărână te vei întoarce. "

13. Posturile stabilite de Biserică sunt: Postul Crăciunului, Postul Paștelui, Postul Sfinților Petru și Pavel, postul Sfintei Maria.

14. Prin Ajun trebuie să înțelegem o zi de abstinență și de post care precedă anumite sărbători. Biserica a instituit aceasta, pentru a ne dispune, prin mortificare, la sărbătorile care urmează.

15. Ajunurile sunt indicate aici prin medalioane dreptunghiulare sau rotunde. Ajunurile obligatorii peste an sunt: Ajunul Crăciunului, Ajunul Bobotezei, Vinerea Mare, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

16. În partea de sus a tabloului, în dreapta, îl vedem pe bătrânul Eleazar, unul dintre cei mai iluștri israeliți care au murit în timpul persecuției lui Antiohus. El era constrâns să mănânce cărnuri interzise de lege, deschizându-i-se gura cu forța.

17. În partea de sus a acestui tablou e înfățișat un ospăț la care se servește carne într-o zi de vineri. În centru, vedem niște persoane de ambele sexe luând parte la un bal în timpul postului Paștelui. Mai jos, vedem iadul în care cad aceste persoane.

18. În partea de jos, în colțul din stânga, profetul Iona prezice ruina Ninivei.

19. În colțul din dreapta, îl vedem pe Sfântul Ioan Botezătorul, propovăduind evreilor căința, pentru a-i pregăti să primească mântuirea pe care Isus Hristos urma să le-o aducă. "Căiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor. "


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire