PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A VI-A

Să nu fii desfrânat.

1. Prin porunca a șasea Dumnezeu interzice acțiunile, cuvintele, privirile indecente și în general tot ceea ce ne duce la necurăție.

2. Necurăția este un mare păcat: 1)pentru că, mai mult ca orice alt păcat, șterge în sufletul nostru imaginea lui Dumnezeu, făcându-ne să semănăm cu animalele; 2)pentru că profanează trupurile noastre, care sunt membrele lui Isus Hristos și templele Spiritului Sfânt.

3. Principalele efecte ale necurăției sunt: orbirea spiritului, pierderea credinței și calea către o moarte prematură.

4. Pentru a nu cădea în necurăție, trebuie să-ți spui în fiecare zi rugăciunile de dimineață și de seara și să o cinstești în mod particular pe Preasfânta Fecioară, să te apropii frecvent de Sacramentele Penitenței și al Euharistiei și să eviți ocaziile periculoase.

5. Trebuie de asemenea să te mortifici, căci sunt demoni care nu pot fi alungați decât prin rugăciune și post, cum spune Domnul Nostru în Sfântul Marcu:

Atunci unul din mulțime luă cuvântul: Învățătorule, Ți-am adus pe fiul meu, stăpânit de duh mut. În orice loc îl apucă, îl aruncă la pământ, de face spume și scrâșnește din dinți, și rămâne țeapăn. Le-am cerut discipolilor Tăi să-l scoată dar n-au putut. El le răspunse: Neam necredincios, până când voi fi cu voi? Până când vă voi îndura? Aduceți-l la mine. Și-l aduseră la El. Cum îl văzu, duhul îl scutură, de căzu la pământ și se zvârcolea spumegând. Isus îl întreabă atunci pe tatăl lui: De cât timp se află în starea aceasta? El îi răspunse: Din copilărie. În repetate rânduri l-a aruncat și în foc și în apă, ca să-l piardă. Dar tu dacă poți ceva, vină-ne în ajutor din milă pentru noi. Isus îi zise: Dacă poți. . . toate îi sunt cu putință celui care crede. Tatăl copilului dădu numaidecât un strigăt: Cred! Ajută necredinței mele! În văzul lumii ce se adunase, Isus amenință duhul necurat: Duh mut și surd, îți poruncesc, ieși din el și nu mai intra în el. Răcnind și scuturându-l cu putere, ieși. Copilul se făcu ca mort, încât cei mai mulți ziceau că a murit. Dar Isus îl apucă de mână, îl ridică, iar el se sculă. Când apoi intră în casă, ucenicii Lui îl întrebară la o parte: Cum de noi nu l-am putut scoate? El le răspunse: Acest soi nu poate fi scos cu nimic, decât cu rugăciune și post. (Mc 9, 16-28)

6. Ocaziile cele mai obișnuite de necurăție sunt: lenea, cărțile, ziarele, revistele și imaginile pornografice, cântecele deplasate, anturajul nepotrivit, îmbrăcămintea indecentă, spectacolele și dansurile erotice, excesele în băutură și mâncare.

 

Explicația Tabloului

7. Partea de sus a acestui tablou înfățișează potopul în care Dumnezeu a făcut să piară toți oamenii, cu excepția lui Noe, care practica virtutea. Dumnezeu a trimis această pedeapsă cumplită pentru a-i pedepsi pe oamenii care se dedaseră la tot felul de fapte rele, dar mai ales necurăției. În timp ce totul era înghițit de abis, el era ascuns într-o arcă pe care Dumnezeu îl sfătuise s-o construiască și care plutea pe ape.

8. Mai jos vedem orașele Sodoma și Gomora, distruse de focul cerului. Dumnezeu a pedepsit astfel aceste orașe pentru că locuitorii lor comiteau păcatul necurăției. Dreptul Lot, nepotul lui Avraam, a fost ferit de această pedeapsă: avertizat de îngeri, el a părăsit Sodoma cu cele două fiice ale sale, înainte de prăpăd. Soția lui Lot a fost transformată într-o statuie de sare, pentru că, neascultând de înger, ea s-a întors să vadă incendiul Sodomei și al Gomorei.

9. Îl vedem, în colțul din dreapta, pe Samson la picioarele unei femei numite Dalila, pentru care el nutrea o pasiune vinovată. Această pasiune i-a orbit în asemenea măsură mintea, încât i-a dezvăluit Dalilei secretul forței sale prodigioase, spunându-i că ea venea de la părul său. Dalila i-a tăiat părul și l-a dat pe mâna filistenilor, care i-au scos ochii și l-au condamnat să învârtă piatra unei mori.

10. În colțul din stânga, îi vedem pe doi dintre fiii lui Iacob, Simeon și Levi, trecând prin sabie pe regele Sihem, care o dezonorase pe sora lor, Dina, și cu el, pe Hemor, tatăl său, și pe toți sihemiții bărbați. Astfel răzbunată, Dina este eliberată de ceilalți frați, care le iau în același timp pe soțiile sihemiților, pe copiii și animalele lor.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire