PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior PORUNCILE DIVINE

PORUNCA A III-A

Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului.

1.A treia poruncă a lui Dumnezeu ne cere să respectăm (sfințim) duminica.

2.Duminica este ziua Domnului, adică ziua consacrată servirii lui Dumnezeu în Legea Nouă.

3.Înainte de venirea lui Isus Hristos, ziua consacrată lui Dumnezeu era sâmbăta, numită sabat sau zi de repaus; fusese aleasă pentru a cinsti odihna lui Dumnezeu după cele șase zile ale Creației.

4.Respectarea sâmbetei a fost transferată duminica de către Biserică pentru a onora două mari mistere care s-au înfăptuit duminica: Învierea lui Isus Hristos și Pogorârea Spiritului Sfânt asupra Apostolilor.

5.Pentru a respecta duminica trebuie să ne abținem de la muncile fizice și să asistăm la Sfânta Jertfă a Liturghiei.

6.Prin munci fizice se înțeleg activitățile manuale și în general actele în care fizicul are o pondere mai mare decât spiritul, precum a construi, a ara, a spăla sau a călca rufe, a coase, a țese, a repara diverse obiecte, a face curățenie în casă sau în curte etc.

7.Dumnezeu interzice activitățile care presupun efort fizic: 1)pentru a-l obliga pe om să recunoască autoritatea Sa Atotputernică; 2)pentru că munca fizică ne sustrage de la activitățile religioase la care trebuie să ne dedicăm în această sfântă zi.

8.Această interdicție este utilă corpului nostru la fel de mult ca și sufletului, căci, obligându-ne la o odihnă regulată, ea duce la refacerea forțelor noastre, la conservarea și prelungirea vieții noastre.

9.Trebuie să numim, printre muncile fizice, și pe cele care nu necesită o muncă mai puțin obositoare, de exemplu: a face icoane, metaniere; nu gradul de oboseală schimbă natura unei munci; iar o lucrare nu-și schimbă natura, fie că o facem gratuit sau nu.

10.Lucrările tribunalelor, cu tot aparatul judiciar, ca de exemplu ascultarea avocaților și a martorilor, darea de sentințe sunt interzise duminica, cu excepția unei cauze criminale, deja începute, care nu poate fi întreruptă fără un inconvenient major.

11.Târgurile de asemenea sunt interzise, în afară de cazul în care cad într-o zi fixă.

12.Activitățile intelectuale sunt permise duminica ; la fel este și pentru cele comune, care se situează între muncile fizice și activitățile intelectuale, ca de exemplu: a vâna, a pescui, a călători sunt permise duminica.

13.Nu este interzis a studia, a preda, a face muzică - chiar fiind plătit; a desena și nici a picta, cu condiția să nu fie o muncă mare de făcut pentru pregătirea culorilor. La fel este și cu fotografiatul etc.

14.Totuși nu este permis a sculpta, decât dacă se fac ultimele retușuri la o operă de artă.

15.Motivele care permit executarea lucrărilor interzise duminica sunt: 1)dispensa episcopului sau a preotului; 2)tradiția; 3)pietatea permite să se împodobească, să se măture bisericile.

16.Cei care pun pe cineva să lucreze duminica sunt la fel de vinovați ca și cum ar lucra ei înșiși.

17.Părinții și superiorii care îi împiedică pe copii sau pe angajați să sfințească duminica Îl jignesc pe Dumnezeu de moarte și atrag blestemul lui Dumnezeu asupra lor și asupra familiilor lor.

18.Nu este permis niciodată să păcătuim, dar o greșeală care e comisă duminica nu are, din această cauză, o pedeapsă specială.

 

Explicația Tabloului

19.Vedem în acest tablou un contrast frapant între cei care sfințesc duminica și cei care o profanează. Sus, vedem biserica, casa parohială, cimitirul, câteva ferme și un castel vechi. Atelierele, magazinele sunt închise, mașinile, instrumentele agricole abandonate pe lângă case și pe câmpuri. Copiii din școli, conduși de învățători și învățătoare, credincioșii de toate condițiile se îndreaptă către Casa Domnului pentru a asculta Sfânta Liturghie, evitând barurile, unde sunt așezați la mese necredincioșii libertini, și salutând cu pietate crucea pe lângă care trec.

În partea de jos a tabloului vedem o uzină unde se profanează duminica prin munca interzisă.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire