PORUNCI 

Poruncile morale
din Catehismul Ilustrat

achizitionare: 12.10.2003; sursa: Editura Galaxia Gutenberg

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior INTRODUCERE

1. Catehismul este o instrucție familiară, prin întrebări și răspunsuri, despre doctrina creștină.

2. Doctrina creștină este cea care ne-a învățat-o Domnul Nostru Isus Hristos când a predicat în Iudeea.

Explicația Tabloului

3. Înainte de a transmite învățătura Sa, Domnul nostru a vrut să-i învețe pe copii cum trebuie să asiste la catehism. La vârsta de doisprezece ani, El s-a dus la Ierusalim cu Maria și Iosif pentru a celebra sărbătoarea Paștilor. Noi Îl vedem în acest tablou, sus-stânga, în Templu, așezat în mijlocul învățătorilor legii, ascultându-i și întrebându-i. Evanghelia ne spune că îi uimea prin înțelepciunea răspunsurilor Sale.

4. Ajuns la vârsta de treizeci de ani, Isus Hristos a început să străbată Iudeea pentru a propovădui învățătura Sa. El predica adeseori în sinagogi, unde iudeii se întâlneau pentru rugăciune, pe munți, la marginea mării. Tabloul din dreapta, sus, ni-L reprezintă așezat într-o barcă, pe marea Galileii. În jurul Lui sunt Apostolii Săi și, pe mal, se văd iudeii unui târgușor vecin, ascultându-I învățăturile.

5. După înălțarea lui Isus Hristos, învățătura Sa a fost predicată de către Apostoli, episcopi, preoți și diaconi. Vedem în mijlocul acestui tablou pe diaconul Filip, așezat într-o căruță lângă un ofițer al Candacei, regina Etiopiei. Acest ofițer citea Sfintele Scripturi, fără a le înțelege. Filip i le explică, iar ofițerul îi cere Botezul, spunând: "Eu cred că Isus Hristos este Fiul lui Dumnezeu".

6. În partea de jos a tabloului e reprezentat: la stânga, Suveranul Pontif învățând doctrina creștină tuturor claselor societății; la dreapta, un episcop predicând Evanghelia barbarilor; și la mijloc, un preot predând catehism copiilor.

Scopul omului

7. Toți oamenii, și în special creștinii, trebuie să cunoască învățătura creștină; căci fără această cunoaștere noi nu putem să ajungem la scopul pentru care Dumnezeu ne-a creat.

8. Dumnezeu ne-a creat pentru a-L cunoaște, a-L iubi și a-L servi, și astfel să obținem Fericirea veșnică.

9. Îl servim pe Dumnezeu: 1)Păzindu-I poruncile; 2)îndeplinind fidel îndatorirea stării; 3)muncind pentru gloria Domnului prin toate acțiunile noastre bune.

10. Este necesar să-L servim pe Dumnezeu: 1)pentru că Dumnezeu nu ne-a creat decât pentru acest scop; 2)pentru că acela care nu slujește pe Dumnezeu se expune la nefericirea veșnică în infern.

11. Există mulți oameni care nu slujesc pe Dumnezeu și se alipesc de bunurile pământești, pe care le preferă lui Dumnezeu.

12. Acești oameni se atașează mai ales de onoruri, prin orgoliu, de bogății, prin avariție, de plăceri, prin necurăție și prin lăcomie.

13. Însă ei nu pot găsi fericirea în aceste bunuri pentru că inima omului este făcută pentru Dumnezeu, iar toate bunurile pământului nu pot să ne astâmpere setea de fericire.

14. Dumnezeu singur poate să ne facă fericiți, pentru că El este Binele Suprem.

15. Încă din această viață Dumnezeu le dăruiește celor care Îl servesc pacea și buna conștiință; îi protejează în acțiunile lor, îi consolează în durerile lor și îi umple de toate bunurile.

16. Noi ne vom bucura de o fericire perfectă atunci când vom avea viață veșnică, adică atunci când Îl vom vedea și iubi pe Dumnezeu în Cer pentru eternitate.

Numele și semnul de creștin

17. Un creștin este cel care a fost botezat și care mărturisește religia creștină.

18. Este o mare fericire să fii creștin, căci creștinul este copilul lui Dumnezeu, fratele lui Isus Hristos, moștenitor al cerului și al Fericirii Veșnice.

19. Semnul prin care recunoaștem un creștin este semnul crucii: În numele Tatălui și al Fiului și al Spiritului Sfânt. Amin. Sau în latină: In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti. Amen.

20. Semnul crucii ne amintește că există un singur Dumnezeu în trei Persoane și că Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu făcut om, a murit pentru noi pe cruce.

21. Trebuie făcut semnul crucii dimineața, la trezire, seara, la culcare, la începutul și la sfârșitul fiecărei acțiuni importante și când suntem în pericol.

22. Semnul crucii, făcut cu credință și cu pietate, îndepărtează pericolele și ispitele și atrage asupra noastră binecuvântările lui Dumnezeu.


 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire