MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior VINERI

Os 14,2-10; Ps 80; Mc 12,28-34

E o mare bucurie să citești această evanghelie care ne vorbește despre "cea dintâi dintre toate poruncile", aceea a iubirii. "Să-l iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta": este vocația oricărui om. Și e o mare fericire să-l fi găsit pe acela pe care trebuie să-l iubești. A ști că Domnul este singurul Domn, Dumnezeul care poate fi adorat, care trebuie să fie adorat, pe care nu-l vom iubi niciodată îndeajuns și că, de aceea, trebuie să progresăm mereu în iubire, să dezvoltăm în noi toate posibilitățile de a iubi, de a putea să-l iubim mereu mai demn, este un mare dar și noi îl cerem în rugăciune: "Creează în noi o inimă nouă, cu puterea iubirii tale". O iubire atât de puternică și atât de tandră, după expresia Vechiului Testament. "Numai la tine găsește milă cel orfan", spune profetul Osea, și Dumnezeu zice: "Voi vindeca rănile căderii lor, îi voi iubi cu adevărat". Iubind poporul său, Dumnezeu îl face capabil de iubire, în modul de a fi unit cu Israel într-o comuniune de iubire.

"O, dacă m-ar fi ascultat poporul meu, dacă Israel ar fi mers pe căile mele! L-aș hrăni cu lamura grâului...". Dumnezeu vrea să-i dea poporului său daruri minunate, nu vrea să aștepte pentru a-l umple cu harurile sale, și nu putem să nu ne gândim la aceasta fără o profundă recunoștință. Și darul cel mai mare pe care Dumnezeu vrea să ni-l facă este harul unei inimi noi, în fiul său Isus. Porunca iubirii ar fi imposibilă pentru noi dacă am fi singuri, numai cu sărmana noastră inimă umană. Dar Dumnezeu ni l-a dat pe Fiul său și în Fiul ne-a dat o inimă nouă. Ca să-l putem iubi din toată inima, din tot cugetul, din tot sufletul și să-l iubim pe aproapele în Dumnezeu, avem inima lui Isus, care este comoara noastră cea mai mare.

Să-i mulțumim cu bucurie și încredere lui Dumnezeu Tatăl, care ne-a iubit cel dintâi și ne-a dat, în Isus, posibilitatea de a răspunde iubirii sale.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire