MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior JOI

Ier 7,23-28; Ps 94; Lc 11,14-23

În evanghelia de astăzi există un aspect dezolant și unul consolant. Dezolant este a vedea cum oamenii caută pretexte pentru a nu asculta glasul lui Dumnezeu; aici, de-a dreptul, de a nu asculta cuvântul lui Isus, deformând realitatea, acuzându-l că scoate diavolii cu puterea diavolului. Aspectul consolant este că Isus proclamă cu multă tărie că el este cel mai puternic.

Omul bine înarmat, care își pune pază la ușa casei, este figura diavolului, sigur de a-l fi învins pe om și de a-l fi situat definitiv pe calea pierzării. Dar sosește unul mai puternic decât el: acesta este însuși Isus, care îl învinge pe diavol, îi ia armele pe care se bizuia și împarte prăzile. De aceea, el, învingătorul, poate să spună: "Cine nu este cu mine este împotriva mea; și cine nu adună cu mine, risipește".

Să ascultăm glasul Domnului și să ne punem în el toată încrederea. În caz contrar, toate faptele noastre sunt deșarte, și chiar atunci când avem impresia că avem vreun câștig, acesta nu este decât unul de moment. În realitate, dacă nu ascultăm glasul Domnului, mergem ca orbii și la un anumit punct suntem constrânși să ne întoarcem și să refacem cu multă oboseală traseul. Dacă îl ascultăm, adunăm cu el, și ceea ce am adunat rămâne pentru totdeauna. El este, într-adevăr, întotdeauna, cel mai puternic și, dacă suntem cu el, totul va fi bine.

Conștiința că el este cel mai puternic ne aduce o mare consolare: mai puternic decât diavolul, mai puternic decât lumea, mai puternic decât orice ispită, decât orice încercare, mai puternic decât orice dificultate. El este în noi, vine în noi în sfânta Împărtășanie, și el este cel mai puternic. Impresiile noastre au puțină importanță: el contează, el, cel care este cel mai puternic și prin el, la sfârșit, și noi vom fi victorioși. Noi ne obosim să adunăm, și cu el am avea o recoltă îmbelșugată, pentru că el este cel mai puternic.

E bine să ne repetăm aceasta, că el este cel mai puternic, pentru că adeseori suntem tentați să gândim că în slăbiciunea noastră nu vom reuși niciodată să fim victorioși. În schimb, noi suntem siguri că vom învinge, pentru că îl avem în noi pe cel mai puternic, pe Isus Cristos, Domnul.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire