MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior JOI

Ier 17,5-10; Ps 1; Lc 16,19-31

Cât realism în această evanghelie plină de contraste: pe de o parte, viața bogatului care trăiește în plăceri și, alături de el, existența mizeră a săracului! Nici un raport între cei doi. Și această lipsă de raport va fi sancționată mai târziu de Dumnezeu: nu a fost nici un raport în viața pământească și nici dincolo nu va fi posibil vreun raport. Între unul și altul s-a interpus un mare abis, și nimeni nu-l poate trece.

Evanghelia de astăzi nu pare, la prima vedere, în relație cu prima lectură, dar liturgia Postului Mare pune în legătură cele două lecturi la nivelul intențiilor. Într-adevăr, astăzi putem să ne servim de textul evanghelic pentru a comenta îndemnul lui Ieremia la încredere în Dumnezeu. "Blestemat să fie omul care-și pune încrederea în om", adică omul care își pune încrederea în mijloacele umane, în bunurile materiale. Acest "om bogat" e un exemplu pentru persoanele care-și pun încrederea lor în om, care își organizează viața lor independent de Dumnezeu, înconjurându-se de toate posibilitățile pentru a fi fericiți aici, pe pământ, bazându-se pe bogățiile lor, punându-se la adăpost de orice posibilă suferință. Astfel de persoane nu au nici o idee despre ce înseamnă încrederea în Dumnezeu.

Asta înseamnă că una dintre condițiile pentru a avea încredere în Dumnezeu este aceea de a fi solidar cu cei care se află în nevoie. Cu ușurință, citind din Cartea lui Isaia, putem considera că ne-am putea înșela gândindu-ne că am putea să avem tot ceea ce ne este de trebuință pentru a trăi liniștiți și, în plus, că am putea avea sentimentul de siguranță bazându-ne pe puterea lui Dumnezeu. Dar adevărata încredere în Dumnezeu trebuie întotdeauna să fie însoțită de sărăcie și solidaritatea cu cei săraci, altfel, este numai o iluzie încrederea în Dumnezeu.

În realitate, fără să se știe, se mizează mult pe mijloacele umane: pe bogățiile posedate, pe propria capacitate, pe sănătate. Adevărata încredere în Dumnezeu presupune însă renunțarea la aceste bogății. Evident, dacă suntem sănătoși, nu trebuie să ne îmbolnăvim numai pentru a avea ocazia de a face acte de încredere în Dumnezeu! Dar trebuie să știm să renunțăm la bucuria pe care o aduce cu sine sănătatea, în sensul că trebuie să ne punem în serviciul atâtor persoane care nu se bucură de acest dar. În acest caz, noi suntem în nevoie cu ei, împreună cu ei strigăm la Dumnezeu și avem încredere în el.

Trebuie să fim profund solidari cu toți cei care strigă la Dumnezeu în mizeria lor: sărăcia materială, sărăcia spirituală, lipsa sănătății, dificultățile de orice fel... În toate acestea, încrederea în Dumnezeu trebuie să fie reală, și nu imaginară. În acest timp de post, să ne punem cu inima alături de cei săraci și de cei păcătoși. Evident, nu pentru a împărtăși condiția lor, nu pentru a deveni complici la păcat, ci pentru a simți nevoia harului lui Dumnezeu, pentru a merge spre el, încrezători că vom fi eliberați de greșelile noastre.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire