MEDITAȚII 

Pâinea zilnică a cuvântului
Albert Vanhoye

achizitionare: 27.11.2003; sursa: Sapientia

capitolul urmatorCuprinscapitolul anterior MARȚI

Is 1,10.16-20; Ps 49; Mt 23,1-12

Astăzi să medităm împreună promisiunea Domnului din profeția lui Isaia: "De-ar fi păcatele voastre ca purpura, se vor face albe ca zăpada". E un lucru splendid să găsești dimineața pământul acoperit de zăpadă: copacii, grădinile par îmbrăcate într-o lumină palpabilă, totul e alb, fără pată.

Domnul promite același lucru pentru păcatele noastre, dar e prea puțin spus acest lucru, pentru că promisiunea Domnului e încă mai frumoasă. Și asta pentru motivul că păcatele noastre sunt o pată pe care noi nu putem să o ștergem și pentru că ele sunt cauza unei disperări fără limite. Deja în timpul lui Isus un păgân a scris: "Am comis răul, și nimeni nu va putea schimba vreodată acest lucru; nici măcar moartea nu va putea schimba faptul că eu am comis răul". Nu dispunem, deci, de mijlocul prin care putem șterge răul pe care l-am făcut, și mai mult încă, dacă am fost separați de Dumnezeu prin păcatul grav, nu avem remediu în noi pentru a elimina abisul care s-a interpus între noi și el. Dar în fața oricărei disperări, Domnul spune: "Eu voi transforma totul, și dacă ceva este ca purpura, eu îl voi face mai alb decât zăpada".

Domnul nu se mulțumește numai să acopere, așa cum face zăpada. Sub zăpadă lucrurile există încă, dar când Domnul operează asupra păcatelor noastre, el realmente transformă totul și face din păcatele noastre o ocazie de har, un izvor al iubirii. Profeția lui Isaia nu spune că Domnul va acoperi păcatele, ci că ele vor deveni albe ca zăpada. Și aceasta este minunea pe care Domnul a promis-o și a și împlinit-o.

Desigur, e nevoie de un "detergent" extraordinar pentru a face această minune! Și Apocalipsul ne spune care este detergentul folosit de Dumnezeu pentru a îndepărta toate petele, chiar cele mai oribile: creștinii sunt aceia care "și-au spălat hainele lor și le-au albit în sângele Mielului" (cf. 7,14), sângele pe care Isus l-a vărsat din iubire.

Promisiunea Domnului nu este deșartă și nici facilă. "De-ar fi păcatele voastre ca purpura, ele vor deveni albe ca zăpada". Nu e o lucrare ușoară, și el a trebuit să plătească scump împlinirea ei, și a plătit pentru că iubirea sa e mare. El ne iubește mult, și iubește sfințenia și o realizează în noi dacă suntem deschiși acțiunii sale.
 

 

 

© 2003-2007 - ProFamilia.ro - sit recomandat de Conferinta Episcopilor Catolici din Romania
situl include materiale cu diverse drepturi de autor: va rugam să le respectati
navigarea pe acest sit presupune acordul cu conditiile de folosire